Špeciality neslovenskej kuchyne  

Stránka 3 / 5 Predchádzajúca Nasledujúca
  RSS

 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
30/08/2006 11:51  

Suhlasim s Jankou, marocka kuchyna je skvela- ci uz spominana tajine, alebo jednoduchy cous cous, a urcite najlepsie chuti prave v Maroku. Jedine co lutujme, ze som si nekupila nadobu na pripravu tajine, ale hadam bude este prilezitost navstivit ut krajinu.
Mne najviac chutia moule a la mariniere, z alsaskej kuchyne la tarte flambee, a vo vseobecnosti ryby na rozne sposoby.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
16/09/2006 17:35  

vie niekto ako sa spravne pripravy omacka z cerveneho kari?
Aby nebola kremova, ale skor vodnata ( myslena je cervene kari s kokosovym mliekom, pre tych kt to poznaju).

Vdaka :o)


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
21/09/2006 16:11  

To je pravda, ale je tazko identifikovat cisto „americke“ jedla, lebo je to tu vsetko zmiesanina roznych kultur a kuchyn. Ja milujem mexicke „chips and salsa“, viem sa tym doslova napchat v kazdej mexickej restauracii natolko, ze ani uz hlavne jedlo nepotrebujem. Mam aj recept na dobru salsu: takych 5-6 stredne velkych paradajok, 2-3 zelene stiplave papricky, bud cerrano alebo jalapeno, taku tretinu stredne velkej cibule a zvazok cilantro, co je taky aromatickejsi petrzlen. Vsetko dosledne na velmi male kocky nakrajat a vyzmykat do toho limonku, dobre zmiesat. Da sa to aj zmiesat v mixeri, ked to chcete viac tekute, alebo nechat tak, co ja mam radsej. Je to velmi dobre s velkymi tortilla chips. Dobru chut!


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
22/09/2006 8:04  

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaale prrrd….to akoze vazne…no totok nie……


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
30/09/2006 18:01  

mne obcas chyba ta slovenska strava, ale zase ked mam na liniu pozerat, tak nie, stale tie cestove jedla a omacky s knedlou, to je moc Fett, snazim sa dietne varit, bez halusiek, pirohou, bez smotany…..


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
10/11/2006 8:46  

Tym, ze rada papam, musim napisat o niecom, co som najnovsie okostovala. 😉
Totizto tu v Niedersachsen (Dolne Sasko), konkretne Braunschweig, charakteristicky „sviatok“ – vola sa „Mumme Meile“. Mumme vznikol niekedy v 17-tom storoci. Je to vlastne sladovina. Zpociatku to bol alkoholicky napoj, v dnesnej dobe je bez alkoholu. Okrem priameho pitia existuju recepty od vymyslu sveta. Ja som ho okostovala ako omacku k mäsu. Chutilo to priam nebesky dobre. Ako dieta som nikdy nemohla pochopit ako mozu dospeli jest k mäsu kompot, ci uz slivkovy alebo ceresnovy, a preto som vzdy namiesto toho dostala uhorky. Ale chute sa vekom menia a musim povedat, ze aj ked bola ta omacka dost sladka, bola vynikajuca. Takze som si hned zadovazila par receptov z internetu a dufam, ze sa mi nasledovne kuchtenie aspon tak dobre podari ako vsetkym sefkucharom. 😉


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
10/11/2006 9:52  

Ahoj Kati.
Prosim ta napis mi tu internetovu stranku na recepty. Dakujem


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
11/11/2006 0:13  

Kati
mohla by si nam prezradit co si to papkala? 😉 Ako sa to vola? Len tak, ci to nahodou nepozname tu v Australii 🙂


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
13/11/2006 14:12  

Ahojte nadsenkyne, 😉
najprv Tia:
class=“postlink“ href=“http://www.bs-mumme.de/pix/MummeRezepte.pdf“>www.bs-mumme.de/pix/MummeRezepte.pdf

a ked si natukas do Google.de slovko „Mumme, rezepte“, objavi sa ti vela stranok aj s inymi receptami.

Vierka,
Mumme (je to regionalna specialita, mozes sa o nej mozno docitat pod Wikipedi-ou), to je sladove pivo, ktore kedysi obsahovalo aj alkohol, v dnesnej dobe je nealko. Da sa to pit ako napoj a existuju aj recepty, kde sa to da pouzit napr. na pecenie mäsa ako baranina alebo bravcove. Ja konkretne som mala taku akoby fasirku so zemiakmi a z Mumme bola omacka, ktoru naliali cez mäso. Ale su aj ine pouzitia tohto napoja, napr. polovnicky gulas, pecene prasiatko, plnene hovädzie mäsko. Je to omnoho sladsie ako cierne pivo, preto su tie omacky dost sladke, ale maju nieco v sebe co ti robi chut na este viac a viac. 😀
Problem bude pre teba asi len v tom, ze tieto recepty asi nenajdes po anglicky, ale len v nemcine. Ak by si ale chcela, mohla by som sa pokusit ti niektore prelozit. 😉


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
13/11/2006 16:59  

Kati
dakujem ti recepty. Najprv som si ich prelozila do anglictiny pomocov tejto stranky class=“postlink“ href=“http://www.google.com/language_tools?hl=en“> http://www.google.com/language_tools?hl=en
Ak to nepoznas, tak tam urobis COPY a PASTE , kliknes TRANSLATE (predtym urcis ake jazyky prelozit) a ukaze ti to prelozene. Existuju rozne www na to. Aj ked sme 2 roky zili v Rakusku, kedze tu nemame s kym sprechtit, tak po 22 rokoch mi nemcina vysumela. 🙁
Ale naspat k tym receptom, najprv som myslela, ze mi davas recept na Mumme, ale vidim, ze z toho nic nebude, lebo to je specialne pivo, co tu zrejme nebude dostat. Mozno niekde v nemeckej dedinke Handorf pri Adelaide, kde sme casto chodievali. Tu pri Perthe je vraj tiez nemecka dedinka Busselton, ale je asi 200km smerom na juh.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
14/11/2006 8:36  

Ahoj Vierka,
preklada to skutocne bez chyb? To nie je zle, musim sa na to tiez pozriet. To same co ty mas z nemciny je u mna z angliny. Kedysi som sa ucila, v dnesnej dobe sice pochopim co sa odo mna chce, ale odpovedat nedokazem. Mala by som si vstupit do svedomia a zopakovat si to vsetko,hmhmhm
K tomu pivu, neviem ci sa to rozvaza dokonca tu po Nemecku. Su niektore specialne veci, ktore nedostanes nikde inde len tam, kde je to zvykom. Dokonca obchodne siete su tu rozdelene na juh a sever, takze su aj rozlicne ponuky tu na severe ako aj na juhu krajiny. Ale myslim, ze by si nemala problem keby si ho nahradila aj silnym ciernym pivom, ktore tam dostanes. Je mozne, ze to nebude presne ono, ale chutit to moze urcite podobne.Zalezi od „sefkuchara“….hihihi
Ja to chcem teraz niekedy na Vianoce istotne skusit. Som zvedava ako to dopadne, lebo nie som nejaky specialista v peceni mäsa (skor torty a kolacky 😉 ).


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
17/11/2006 0:35  

citim sa diskrikinovany mne recepty nikto neposiela


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
17/11/2006 9:07  

gali
A aky recept by si chcel? Na ten segedinsky gulas, aby si sa znova mohol citit ako v nebi? 😉 🙂
Pred par dnami som ti nan odpisala v teme „Nechyba vam slovenska strava?“


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
17/11/2006 13:43  

VIERA:ozaj diky nasiel som si to gulas hadam nejako zvladnem ale knedla sa mi javi ako velky problem.neviem aka je technologia vyroby. to vies chalan varim pizzu a hranolky kazdy druhy den


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
17/11/2006 14:24  

gali
tu je adresa na varenie pre muzov, alebo zaciatocnikov 😉 :
class=“postlink“ href=“http://www.dobre-jedlo.sk/recept-na-varenie/rychloknedla.php“> http://www.dobre-jedlo.sk/recept-na-var … knedla.php

Su to recepty od Mira Veseleho a my sa ideme puknut od smiechu, ked to citame. Ukazuje tam cely postup varenia a pecenia aj s obrazkami.
My sme tak upiekli chlieb a celkom nam chutil.
Tak potom daj vediet ako dopadla knedla 🙂


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
17/11/2006 15:33  

Nam tu zachutilo vela veci ktore sme nepoznali na slovensku – Sconesy, Rhubarb Pie, Chicken Kievw, rozne Chicken pies a pastries, takisto tradicny pudding mi pripomina nasu jaternicu(hurku) aj ked tie su lepsie:-), a celkovo sa to da tato irska strava..


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
17/11/2006 17:51  

My mame za rohom pizzeriu a teraz v pred- a vianocnom obdobi, tak ako minuly rok (prvykrat), maju v ponuke super Pizzu, vola sa „Oooh, ty prestastny…“ a pozostava z jablcok urobenych so skoricou, cervenej kapusty a kacacich prsicok. Nemozem sa jej dojest (vcera sme si objednali)!

Stoji za pokus…


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
18/11/2006 12:02  

VIERA:diky to je to co som potreboval inak napriklad robil som sam veterniky ale knedla? na to fakt treba know how. pokusim sa nieco stvorit


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
20/11/2006 10:33  

Gali,
urobit knedlu je velmi jednoduche. Je to vlastne len muka, kvasok a stipka soli. Nechas to asi 1/2 hodinu nakysnut, potom vyformujes knedlu a nechas ju este prikrytu ca. 15 minut „oddychnut“ . Nakoniec ju natries pomocou pierka olejom (z oboch stran), natries si aj sitko na parenie (aby sa ti neprilepila) a nechas pod pokrievkou „parit“ (ca. 25 minut – podla velkosti, väcsiu troska dlhsie, mensiu zase kratsie). Ako zistis, ze je hotova? Po tomto case odokryjes a pichnes do nej ihlu alebo spajlik. Ked sa nic nan nenalepi, je hotova. Este jeden tip, na ktory som dosla tiez az po par nepodarkoch:
Cesto by malo byt skor hutnejsie, ked je moc vlacne, tak knedla po odkryti splasne.
Vela stastia!


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
21/11/2006 11:44  

KATI:diki moc za recept urcite ju vyskusam spravit,ale asi az v decembri za 2 dni letim domov na dovolenku,tam si dam slovenskych jedal od vymyslu,a dam si nieco aj za teba ok?:-)))))


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
21/11/2006 23:05  

„gali“…(a ini)…vytukaj class=“postlink“ href=“http://www.zoznam.sk…klikni“>www.zoznam.sk…klikni na „restauracie,stravovanie“…potom na „recepty,varenie“…najdes co chces o vareni,peceni…


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
21/11/2006 23:19  

…a este class=“postlink“ href=“http://www.centrum.sk…klikni“>www.centrum.sk…klikni na „Recepty Maggi“…daj do hladacika „kysnuta knedla“ a najdes dokonca rozne varianty…
skus tuto web-ovu stranku…dobra…aj s obrazkami.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
22/11/2006 9:53  

rado sa stalo, dufam, ze ked si aj za mna nieco das, tak si ponechas aj tie kilecka navyse…
tie ti tiez doprajem…

…uzivaj si dovolenky!


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
22/11/2006 10:17  

KATI;
PALO:
diky za rady uz potrebujem len osobu co mi bude varit:-)) inak tie kila by som si rad nechal ale od prirody som taky ze nech zjem co chcem neostane to na mne takze do toho


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
22/11/2006 10:58  

…takze by som ti mohla aj tych par co uz mam nadelit, hahahaha
…osobu co ti bude varit musis ale najst sam, tam ti nikto pomoct nemoze…alebo zeby aj ano???


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
22/11/2006 13:04  

….mozno aj preto ide na Slovensko 😉


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
22/11/2006 13:09  

Kati
dik za email, ty si naozaj sikulka, mala by si si otvorit cukraren 🙂


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
22/11/2006 23:47  

Dakujem Vierka
To by bolo pre moju figuru velmo velmo nebezpecne!


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
04/01/2007 12:26  

Kati
Preo? Ved by si tie zakusky, vypekala, predavala a nejedla;-)))) Objavila som recept na veterniky, tusim dakedy vyskusam – ked bude cas… Nevyzera to zlozito. To je povzbudenie pre Galiho.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
05/01/2007 12:08  

hahahahahahahahahahaha,
Tini, dokazes piect bez toho, aby si okostovala???? Ja teda nie. Mne chuti dokonca i cesto, takze vzdy zahlasim, ze ci by sme tie kolace nemohli jest aj tak, neupecene….hihi
Recept na veterniky mam tiez niekde, je to odpalovane cesto. Kedysi som ich skusala v plynovej rure, ale bolo to nanic, pretoze nemala okienko a trubu nesmies otvorit skor ako su upecene, lebo ti splasnu. Ale teraz mam uz okienko, teplovzdusnu ruru, takze tiez uz dlhsie nad tym uvazujem (snad vyskusam testovacim pecenim k Velkej noci). Co moja mamka vzdy robievala boli kremese z listkoveho cesta (mala problem zachranit plech, tak som si do nich „sadla“ haha).


ReagovaťCitovať
Zobraziť všetky príspevky v kategórii Rady a tipy
Stránka 3 / 5 Predchádzajúca Nasledujúca

Tvoja reakcia


  
  
Spracovávám

Nie si prihlásený! Prihlásiť sa alebo sa Registrovať.