Nechýba vám slovenská strava?  

Stránka 1 / 12 Nasledujúca
  RSS

 imported_admin
Zaregistroval sa v roku 2004
Príspevky: 59
27/08/2004 0:11  

Napíšte, či a ako veľmi vám v cudzine chýbajú slovenské potraviny, slovenská kuchyňa… Podeľte sa s ostatnými, ako riešite vy situáciu, keď vám prídu na chuť bryndzové halušky, odtrhnúť si z pravej liptovskej parenice, či oravského korbáčika. Prišli ste na spôsob ako zahnať podobné chúťky alebo práve naopak vynašli ste sa a poznáte recept ako nahradiť bryndzu napríklad nejakým syrom?


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
31/08/2004 14:03  

No, mne určite! Našťastie nie som ďaleko – v Nemecku, a tak sporadicky sa vyberiem na čisto potravinové nákupy – klobásky, salámky, bryndza,…
Čiastočne sa ale uspokojím aj českým pivom, či maďarskou salámou, ktoré tu je možné bežne nájsť v obchode. Sálama sá da zohnať v Kauhofe, pivo v MiniMaxe.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
03/09/2004 8:32  

Nam chyba hlave horcica, ta anglicka (francuzska, nemecka, americka) sa neda jest. Ale aj vanilkovy a skoricovy cukor cukor do pecenia, korenie na pecene zemiaky, kopor, pazitka…. to nam tu chyba. Este ze to su viacmenej komodity, ktore sa daju vo vacsom nakupit na SK a dlhsie skladovat.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
03/09/2004 16:27  

Pista, davam ti za pravdu. Tu v Belgicku je to podobne. Takze popri bryndzi, parenici a korbacoch nesmie pri sporadickych nakupoch na Slovensku v kosiku chybat ani prava liptovska horcica! Tie francuzske atrapy su naozaj nejedle, i ked som si isty, ze pre Slovaka na Slovensku by to mozno predstavovalo zaujimavu exotiku.:-) Ale taki sme uz my ludia – co mame, to si necenime a co nam je akokolvek nedostupne, to ma pre nas casto cenu zlata!


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
15/10/2004 5:36  

Tu je moj recept na „bryndzu „
1 balicek FETA kaaz ( grecky alebo v nudzi Dansky) ovci syr- ca 15dkg
2 2 lyzice masla
3 8 dkg makky frncuzsky syr MON CHOUW -neviem ci som to dobre napisal.cita sa to mon sjuu.
vsetko rozmyxovat.
Kysle mlieko+kyslu smotanu rozmyxovat
slaninku uskvarit
halusky alebo zo sacku alebo podla vlastneho receptu.
Dobru chut zela opa


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
24/10/2004 10:16  

no mozno je to chutovymi bunkami, ale mne horcica v nemecku chuti. a bryndzove halusky sirobim aj s plesnivym syrom alebo fetou. obcas sa mi zacnie po horalkach, ale cim dlhsie som tu, tym menej potrebujem slovenske krmivo. na nemeckych potravinach neznasam tu chemiu, je jej tolko, ze uz ani clovek nevie, ako by to jedlo malo chutit. ale pacilo by sa mi tu mat v international presse aj volaco slovenske alebo ceske.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
27/10/2004 11:32  

nemaju tu napr. klasicku vegetu, je tu nieco podobne ale chuti to odveci
a este chyba tatarska a treska(nemecko)


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
25/11/2004 9:05  

dva roky som zila ako au-pair na ostrove Isle of Man (Irske more, UK). Nikto nepiekol, varilo sa len z polotovarov a mna to privadzalo do zufalstva. Ked som varila „slovenske jedlo“ z anglickych surovin, nikdy to nebolo ono. A tak vzdy, ked isla nejaka au-pair domov, tak sa spat vracala so zasobami. Ked som sa vracala posledny krat na ostrov ja, mala som nabaleny 100 litrovy vak pudingami, horcicami, mukou, proste vsetkym, co sa dalo preniest… To sa potom varilo, jedna basen… a musim povedat, ze jedlo chutilo aj anglicanom. Navyse, oni MILOVALI nase LENTILKY, toho sa nevedli dojest…


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
28/11/2004 18:24  

Nemecko

Restaurant Axt Adlerstr. 23 , 68199 Mannheim
Telefon: (0621) 857005


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
10/12/2004 19:29  

Wo bist du in Deutschland ja som vo Frankfurte, Gross-Gerau


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
15/12/2004 13:46  

Neviete nahodou niekto, cim sa da nahradit vo Svajciarsku zakysanka (zincica, kefir, acidofilne mlieko, a pod)? Vyskusal som uz desat rozlicnych produktov (vratane jedneho s hrdym nazvom „Kefir“), ale vsetky maju konzistenciu tuheho jogurtu. A co sa da pit, je sladene (active-line). I am desperate:-)


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
05/01/2005 23:24  

Bola som 2 razy v Nemecku po týždni. Prvý raz mala domáca pani slovenskú kuchárku, ale aj tak sme stále jedli sekanú na 100 spôsobov a žiadne polievky (som na nich závislá). Druhý raz to bolo ešte zúfalejšie!!!! Samé šaláty, salámy, nechutné zákusky (som cukrárka a také by tu na Slovensku nikto nejedol), no prvenstvo nechutností vyhrala biela klobása. Poviem Vám som hrdá na naše zabíjačkové špeciality a do budúcnosti bez klobásy nikam necestujem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
18/01/2005 19:45  

Mne tiez chybaju nejake koreniny, ale tymi sa da zasobit aj zo Slovenska. Aj tarhonu som si priniesla. No ale tu vobec nepoznaju, knedle, parene buchty, nemaju tu ani kyslu kapustu (len nieco v style calamady). No a chyba mi aj bryndza. A najhorsie je asi to, ze tu maju len jeden druh muky (hladku), takze vypeka sa dost problematicky. Ale mame tu slovensku a cesku restiku, tak ked som zufala, idem tam na „vineu“ a „brundzove halusky“.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
19/01/2005 8:42  

zuzi, co ta tak taholo do ruska na vychod, ked vacsinu slovakov to taha na zapad? je to tam fakt take zle, ako to ukazuju v telke?moj muz je zalubeny do ruskej civilizacie, pozera kazdy dokument a raz by tam aj rad siel, inac sa chystame na misiu do petrohradu, detskeho domova, trochu nas uz pripravili ale aj tak. aby sme neotravovali ostatnych, napis mi prosim mail:JanaAmbrozyova@seznam.cz dik


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
21/01/2005 15:29  

Andrej, jednoducho si rozried ten jogurt studenou vodou… ja to teda robim tak.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
21/01/2005 16:17  

a to ta neprezenie?mna by hned. ale minuly rok sme boli s muzom vo svajci, sice len jeden den, v nejakej dedinke sme nasli samosku a aj kefir kalinka od mueller milch. je to sice nemecky produkt, ale videla som ho aj v rakusku. mueller ma aj rozlicne jogurty, milchreis, ochutene mlieka.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
08/02/2005 4:05  

No mne tu najviac chyba cokolada, ktora by sa dala jest. Dnes osm si kupila bielu cokoladu Crunch od Nestle, a skoncila v kosi, lebo chutila ako pokazeny margarin. Takze pravidelne sa zasobujem cokoladami, ked idem domov na prazdniny.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
10/02/2005 11:54  

katka,ved v usa je vela slovenskeho a ceskeho tovaru.kde v usa si?


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
12/02/2005 16:59  

Pre Sylviu:

tatarsku omacku si vyrobis aspon v nemecku dresing a majoneza..vegetu..ano nepoznaju ten nazov ale hladaj podravku..,. alebo v takom malom okruhlom hnedom pohariku a ma nazov zeleninova polievka v prasku mal by to byt svajciarsky vyrobok


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
12/02/2005 17:03  

Ako vyrobit doma hrudkovy tvaroh: tak recept je priamo zo zvolenskych mliekarni: poreadili mi to uz davno a funguje to:

v kazdej lekarni na svete sa predava Kalium v tekutom stave…do trvanliveho mlieka,z ktoreho tvaroh neurobite date na liter asi jednu malu lyzicku kalia a zohrejete ono to zhrudkovatie a potom na sitku odkvapka a mate naozaj vyborny a cerstvy tvaroh.kalium sa aspon v Taliansku da kupit aj v zahradkarskych a chovatelskych potrebach.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
14/02/2005 11:12  

aHojte Slováci, ktortí ste v Litve, rád by som tam v lete išiel vlastným autom, počul som, že je tam krásne. Ozvite sa mi na Slovensko. Ahojte a ďakujem !


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
18/02/2005 10:48  

ahoj,chcela by som ist v lete na SK autom a budem prechadzat popri Frankfurtu,chcela by som prespat v neakom hoteli pri Frankfurte,mozes mi nieco poradit a treba rezervovat.Nehovorim nemecky,len anglicky a francuzsky.Vopred ti dakujem.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
24/02/2005 1:24  

KATKA,TY SI URCITE NIEKDE V NY.STAZUJES SA,ZE V USA NEMOZES KUPIT PORIADNU COKOLADU A KED IDES NA PRAZDNINY DOMOV TAK SA PREDZASOBUJES.V INEJ TEME SI NAPISALA KDE VSADE SA NACHADZAJU CESKO-SLOVENSKE RESTAURACIE V NYC.AK SI V NICH BOLA,TAK MUSIS VEDIET,ZE V NIEKTORYCH Z NICH MAJU CESKOSLOVENSKE POTRAVINY A AJ TIE TVOJE COKOLADY.URCITE VIES,ZE V NYC SU AJ DVA CEKO-SLOVENSKE OBCHODY.PONUKAJU V NICH MLIECNE A HORKE COKOLADY NAPR:STUDENTSKA PECAT,ORION ORIESKOVA,ORION BIELA,ORION HORKA,COKOLADA NA VARENIE,ZORA ARASIDOVA,ZORA NUGAT,ZORA JAHODOVA ATD,ATD.NEPISEM O COKOLADOVYCH TYCINKACH A DEZERTOV NAPR:BOLERO,TATIANA,ZLATY NUGAT,MODRE Z NEBA.TO JE PRE TEBA MALO.MAM PISAT DALEJ.NEZAVADZAJ SVOJIMI SPRAVAMI OSTATNYCH PRISPIEVATELOV.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
13/03/2005 14:32  

diki janko, prave som dostala taku neuveritelnu chut na slovenske vyrobky, ako uz davno nie. to si musel fakt vypisat cely ponukovy listok. tu v nemecku o ziadnom obchode s horalkami neviem. chute si viem ovladat, len ked o nich necitam. zide z oci, zide z mysle. co mam teraz robit?


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
23/03/2005 5:11  

teda musim povedat, ze tiez som tuzila po horalkach a teraz mi ich priniesli cez 20 a som dost sklamana, ani neviem ci ich vsetky dojem.Je v deli dostat ovela lepsie keksiky a cerstvunke.Taktiez cokolady si nemyslim ze su na Sk vysokokvalitne-tiez mam radsej tie Lind dovezene zo Svajciarska, alebo Nestle tu novu s kokosom alebo aj Dove mi chuti viac ako napr Studenska pecat.
Bryndzu robime tak, ze zmixujeme bulharsky fetta syr s kyslou smotanou.Chuti dobre.
Co mi ale chyba je dobry kvalitny chlebik-mam tu vedla jednu polsku predajnu, kde ho predavaju, ale obcas pridem neskoro a je vypredany, potom musim kupit tento „papierovy“.
Celkovo myslim ze vyber potravin je tu ovela lepsi a ked sa mi zacnie za klobaskou, tak idem k nemeckemu masiarovi, alebo k madarom na strudlu a napokon aj dobra ceska restauracia co tu mame ma zopar odbrotiek-napr pecenu kacicu, -takze v podstate nam nechyba nasa strava, lebo si ju tu vieme zohnat.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
27/03/2005 18:42  

Ahojte! No tu v Irsku chyba mnoho dobrych slovenskych produktov ci uz chlieb alebo to co ja mam velmi rad – bryndza. Chlieb je tu taky iny – prilis vodovy – nepaci sa mi tak ako nas. Iri vobec nevedia co je dobre – maju len nejake prizemne jedla a napchavaju sa hlavne fast foodom. Najlepsie je zasobit sa zo slovenksa – ci uz kvoli cena ale aj kvoli dostupnosti. Ja som si doniesol skoro vsetko co mi tu chybalo a mam sa tak dobre ako nik – vsetky je bud v mraznicke alebo uz skonzumovane! Aj bryndzove halusky som tu uz robil. Ked sa avsak rozhodnete doniest bryndzu zo SR tak urcite si vyberte termizovanu – ta ma dlhsiu trvanlivost a na chuti to nepoznat. Takisto Iri nepoznaju klobasu a dobru udenu slaninu – to co tu oni volaju slanina (alebo rasher) to ma od slovenskej slaniny na kilometre daleko – tym nechcem povedat, ze to nie je dobre. Ked hladate aspon podobne produkty ako na SR tak musite zavitat do tzv. „ruskych“ obchodov – skoro kazde mesto ma aspon jeden a tam najdete aj tvaroh, aj nejake salamy a hlavne koreniny a cestoviny do polievky,lebo oni ani cestoviny do polievky nepoznaju. Ak by toto cital niekto, kto je nedaleko od Dublinu tak dobry tip: Leni niekolko metrov od Jervis shopping cetre je novy obchod, ktory sa vola EUROSHOPPER – je to polsky obchod zmiesany aj s Irskymi produktami, ale da sa tam najst skoro vsetko (samozrejme okrem bryndze)…


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
02/04/2005 16:10  

mily laci, jasne ze sa tu da zohnat aj „normalny“ chlieb, i ked o tom co je normalne a nenormalne ked si mimo domova je dost relativny pojem, len to by si musel pustit z penazenky aspon 2-3 EURa a nie par centov za ten najlacnejsi chlieb


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
03/04/2005 13:26  

Ahoj
Na tu bryndzu mam este jednoduchsi recept a je na mojej stranke class=“postlink“ href=“http://www.belgium.szm.com“>www.belgium.szm.com zverejneny pod obrazkom halusiek uz asi 2 roky.
Takze pozrite a dobru chut.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
12/04/2005 11:02  

Caute krajania,
aj mne chyba slovenska strava, hlavne bryndza, parene buchty, overchovnik, makovnik, krupica, halusky en najme sojove rezy Zora a Horalky. Tu v holandsku maju len jeden druh muky takze pecenie je ‚waardeloos‘. A dalej mi strasne vadia vsetky tie chemikalie v jedle – neda sa to jest, vacsinu ovocia a zeleniny kupujem v biologickom obchode en vyhybam sa co najviac polotovarom. Holandania nic ine nejedia. Tesim sa na na buducu navstevu na Slovensko – nakupim si hrubu a polhrubu muku en sladkosti…. huraaaaaaa
S pozdravom,


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
12/04/2005 11:33  

Ahoj Eva, zasobenie mukou je dobra vec, ale preco si tie buchty a kolace, ktore ti tak chybaju, neupecies sama. Ja som sa ich naucila robit aj z hladkej 9 mimochodom od mojej slovenskej svokry), vraj su dokonca makksie a trvanlivejsie ako tie z polohrubej a hrubej. Kvasnice funguju aj tie susene a iny problem nevidim. Vyskusaj to, alebo prid k nam na buchty, tie v nedelu boli vyborne. ;o))


ReagovaťCitovať
Zobraziť všetky príspevky v kategórii Rady a tipy
Stránka 1 / 12 Nasledujúca

Tvoja reakcia


  
  
Spracovávám

Nie si prihlásený! Prihlásiť sa alebo sa Registrovať.