Nechýba vám slovenská strava?  

Stránka 2 / 12 Predchádzajúca Nasledujúca
  RSS

 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
21/04/2005 20:27  

ahojte, neviem, co vam robi problem v Holandsku sa da kupit normalne „drzodie“ a buchty s hladkej muky su tiez vynikajuce….:)))


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
11/05/2005 16:28  

ja som uz par rokov nebola na Slovensko ( a to myslim ani jeden jediny den) a vacsinou sa bez slovenskej stravy pekne zaobidem… ak mam chut nieco si pripravit tak vacsinou sa tam kde som da vsetko potrebne kupit… hlavne v severnej amerike nie je vobec ale vobec problem dostat nieco… Jedine co mi obcas chyba nie je ani tak ta strava per se, ale to ze by to pre mna niekto uvaril.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
13/05/2005 14:26  

ja som si najskor tazko zvykala ked som zacinala v anglicku na tie ich poloprodukty ale neskor som objavila ze takmer vsetko sa da kupit co cloveku srdce praje.najskor to bola kysla kapusta a tu som dokonca nasla aj v australii a irsku. v australii maju aj dobre makovniky a orechovniky a aj klobasy v ruskych a polskych obchodoch.
co mi tu v irsku chyba su dobre zavinace a tiez nieco makove ale inac sa tiez da skoro vsetko najst dokonca robim knedlu z irskej muky a drozdia…


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
13/05/2005 14:28  

este som zabudla v londyne je super cesko-slovensky pub kde maju nami slov.jedla je to vo west hamstead a v melbourne maju dobru rusku restiku kde maju dobry segedinsky gulas.bohuzial v irsku zase nic…


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
15/05/2005 2:38  

suhlasim a este si mozes k tomu kupit noviny plus 7 dni, tabu, krizovkar, zivot, slovenka.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
23/05/2005 10:58  

Cafte fesaci…a je tu frajer co vie klasika „homemade“ recept a tresku? Uz som aj zabudol jak chuti, brrr 🙂


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
24/05/2005 14:54  

Hena: nemate tam cream cheese? ten je s fetou lepsi ako smotana, skus to.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
29/05/2005 8:40  

Ahojte, Neviete niekto nahodou o nejakej web stranke ktora ponuka cesky alebo slovensky tovar na objednavku v europe?


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
02/06/2005 1:41  

ahojte, chystam sa na leto do Anglicka za aupairku. problemom vsak je, ze som vegetarianka a vyznavacka zdraveho papania. myslite, ze to prezijem bez vaznejsej ujmy na zdravi?:) ked si tak citam vase prispevky o fastfoodoch, polotovaroch a vsetkej tej chemii v potravinach, normalne rozmyslam, ze radsej zostanem doma…


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
02/06/2005 6:56  

neboj, nejak bude, tiez som bola au-pair, mala tri rodiny a vsetky boli vegetarianske, ako ja, jedna doslova az „maniak“ na zdravu stravu, len celozrnne potraviny, ak som nieco varila, tak aj muku som si musela vzdy zomliet na mlynceku, bolo to sice v nemcku, ale neboj, nahoda je blbec. oni tak ti zapadniari vseobecne ani prednost masu nedavaju, ide im o to, aby to bolo rychle a nasytilo. v najhorsom prezijes na ovoci a celozrnnom chlebe, nakoniec, polotovar je aj mrazena zelenina a ryba, pritom bez chemickych prisad, dokonca sa tvrdi, ze hygienicky a vitaminovo plnsia, ako cerstva strava, hodis len na panvicu a mas.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
02/06/2005 14:20  

V Anglicku budes mat vazny problem s chlebom! Priprav sa na tostove umeliny. Anglicke rodiny nemaju moc pestre a zdrave starvovacie navyky. Aj ked samozrejme sa da zohnmat v niektorych obchodoch „normalny“ chlieb (ale stale ani trochu podobny nasmu) zatial som sa s tym u ziadnej rodiny nestretla. A rovnake skusenosti maju aj ine baby. Sendvice a hranolky, fish&chips, chiken&chips (vsetko vysmazane) su na dennom poriadku. Potom este nejake tie cestoviny obmienaju s roznymi omackami zo sacku. Na ranajky pancakes alebo ceralie ale povedala by som daleko od zdravej stravy lebo su plne cokolady, cukru, tiez smazene aby boli crunchy. Skus sa hned na zaciatku s nimi dohodnut na strave. Poznam rozne skusenosti v tomto ohlade. Aj take, ze baba vyslovene hladovala lebo podla nazoru domecej jedla vela. Ale vacsinou sa da doshodnut. Ak ti odmietnu oni kupovat stravu aka ti vyhovuje tak vzdy mas moznost robit to sama ale uz za vlastne peniaze.
Ale ako tu uz niekto povedal, nahoda je svina a mozes mat v tomto ohlade stastie! Aj tak ides len na leto a tak ti to velmi na zdravi neublizi.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
02/06/2005 14:23  

odporucam pozriet class=“postlink“ href=“http://www.londyn.sk“>www.londyn.sk


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
23/07/2005 14:32  

suhlasim s tym, ze nedostat kusok dobreho chleba ani rohliky. Strasne mi chyba kofola!!!! Este aj cerstva treska, zavinace a udenac. Poradi niekto ako najdem nase file, ktore si mozem obalit a vyprazit?


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
25/07/2005 23:17  

lucia:kofolu kupis v tychto statov:ct,ny,ga,fl,pa,nj.napis kde si.a nie len kofolu strasne vela inych nasich dobrot


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
08/08/2005 13:29  

Hm,

momentalne to najnovsie robim tak, ze pri navsteve SR si jednoducho kupujem napr. vanilkove venceky od Oetkera – teda v prasku. Skrati sa mi nielen cas pripravy ale aj nenapeciem a nenavarim vsetkeho neurekom – kedze sme pomensia rodinka… A donesiem si toho aj viac teda viac druhov kolacikov alebo inych jedal. :-)))))


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
11/08/2005 10:33  

Informacia pre Sylviu,
kto hlada ten najde… Vegetu dostat v Reale, kde existuje regal s ruskymi, tureckymi a juhoslov. produktmi. Cenovo vyjde tak isto ako na Slovensku, takze si clovek usetri vlacenie tych tonovych tasiek zo Slovenska


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
11/08/2005 10:42  

Este raz pre Sylviu,
co sa tyka tresky, mala by som pre teba jednoduchy recept na falosnu, chuti skutocne vyborne, skoro na nerozpoznanie. Takze:
1 konzerva sardiniek v oleji, 2 mrkvy, 2 1/2 lyzice horcice, 4 vajcia na tvrdo, 2 cibule, 3 kysle uhorky, 1 majolka (majoneza), korenie, vegeta, sol, trocha octu:
Sardinky roztlacime, cibulu a uhorky nadrobno pokrajame, ostatne na jemno postruhame. Dobre premiesame a dame vychladit.
Tip: Cez noc odlezana chuti lepsie ako hned po urobeni.Cim dlhsie stoji v chladnicke, tym je chutnejsia (samozrejme, ze ma tiez urcitu zarucnu dobu!!!! :-)).
Kati


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
11/08/2005 11:08  

A este jeden!
Co sa tyka bryndzy, tiez mi strasne chyba, hlavne majovka, ale uplnou nahodou som na zapekane nudle hodila zvysok fetty a div sa svete, bryndza bola na svete. Takze si ju vyrabam, hlavne na pomazanku roztavenim fetty v troske mlieka a vymiesam ju potom klasicky s maslom, cibulkou a troskou prask. papriky (tu si nosim ale zo Slovenska, lebo tu taku nadhernu cervenu a aj chutnu nedostat).
Co je hlupe, ze nedostat klasicku polohrubu muku, muky maju sproste cisla, v ktorych sa nevyzna ani diva svina a ked clovek kupi taku, ktora by mala byt polohruba, aspon podla popisu, nikdy to nie je taka ako ju poznam zo Slovenska. Ale peciem z hladkej a dokonca i halusky a podobne veci co sa robia s polohrubej, sa mi daria. Clovek sa musi nejako vynajst a myslim, ze v susednych krajinach nasho mileho Slovenska je to jednoduchsie ako by si clovek predstavoval (horsie je Anglicko, tomu verim, podla toho co sa o anglickej kuchyni rozsiruje). Amerika ma vyhodu, ze ked clovek hlada, najde obchody so slovenskymi potravinami, dokonca restauracie. V Nemecku som za tie dlhe roky, co tu som, neobjavila ani jeden specialny obchod. Obcas maju v Reale a pod. slovenske pivo, prip. ceske buchty ci knedlu (mimochodom robim vsetko sama a moj drahy je uplny nadsenec nasej kuchyne), ale to je aj vsetko. Rada by som taky obchod otvorila, keby clovek vedel, ze to bude mat aspon nejaky uspech. Co sa tresky tyka, zo spasu som sa u Palke-Fisch opytala na nu a predavacke skoro vypadli oci, ze to kde take robia. Tak som jej povedala a aj ju utvrdila, ze je to vynikajuce, ale odpovedou mi bolo: „to by sme asi nepredali, ludia to nepoznaju“. Skoda. Robim si ju sama, existuju rozne recepty a tak, ked necestujem na Slovensko (odkial si kazdykrat za litrovy kyblik donesiem) mam kazdykrat, ked sa mi zachce. Takze hor sa na kreativitu!!!!


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
16/08/2005 17:57  

Zijem v Prahe 4 roky. Chybal mi tu, okrem dalsich druhov dobrych slovenskych potravin, klasicky tvaroh. Tie ceske sa vacsinou nedaju pouzit k chutnej priprave urcitych jedal. Az nedavno som objavil jeden, vyrabany v Cechach, ktory je taky isty, ako na Slovensku. Menuje sa Olesnicky tvaroh, baleny v priehladnom igelite trojuholnikoveho tvaru, ma 220 gramov a dostat ho jedine v Bille.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
07/09/2005 15:10  

Ja tu nemozem najst klasicku kyslu smotanu, maju tu nieco podobne co sa vola la crème fraiche, ale je to skor dosladka. Napodobeninu vegety som tu nasla pod nazvom bylinkova sol, ale neviem najst korenie cervenu papriku. Maju len mexicky dovoz, ale ta je stiplava.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
07/09/2005 22:35  

CAUTE.UZ SOM MESIAC V BELGICKU A TO JE TENTO ROK ASI POSLEDNY MOJ DLHODOBEJSI POBYT.A VZDY UZ PO TYZDNI MI CYBA NORMALNA STRAVA. MAM RAD SYRY . AJ SUNKU AJ VAJICKA ALE TA TUNAJSIA UPRAVA JE DOSLOVA KATASTROFA. KAZDY DEN VOLAM DOMOV. CO MAJU NA OBED A UMIERAM ZA KOPROVOU OMACKOU.NORMALNYM REZNOM ALEBO MAKOVYMI SLIZAMI………………ATD


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
07/09/2005 22:41  

CAUTE.UZ SOM MESIAC V BELGICKU A TO JE TENTO ROK ASI POSLEDNY MOJ DLHODOBEJSI POBYT.A VZDY UZ PO TYZDNI MI CYBA NORMALNA STRAVA. MAM RAD SYRY . AJ SUNKU AJ VAJICKA ALE TA TUNAJSIA UPRAVA JE DOSLOVA KATASTROFA. KAZDY DEN VOLAM DOMOV. CO MAJU NA OBED A UMIERAM ZA KOPROVOU OMACKOU.NORMALNYM REZNOM ALEBO MAKOVYMI SLIZAMI………………ATD


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
28/09/2005 16:50  

Chyba mi kapustnica a dobry knedlik ….. ale zdokonalujem sa


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
28/09/2005 20:57  

kup uz obalene file..v kazdom supermarkete, alebo zbehni do nejakeho azijskeho supermarketu tak sa ozaj da vybrat


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
28/09/2005 21:00  

to bolo pre“ lucia (USA), Sobota, 23.7.2005, 15:32 „, myslela som ze sa zobrazi po jj prispevok..pardon


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
04/10/2005 11:31  

Slovaci,
co ste to za ufnukancov!!!!
Treba vsetko po domacky varit, pri tom vam napadnu neuveritelne variacie, ako nahradit nase „typicky Slovenske“!


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
04/10/2005 12:42  

To mas pravdu Eva.Ja zijem tiez v holandsku a mam problem nieco navarit.Nikdy to neni ako doma na slovensku. Ale skusam to znova aznova.A co sa tyka ich stravy je to „BIEDA“.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
06/10/2005 8:10  

kati, kde v nemecku zijes?o niecom podobnom snivam aj ja, len keby som vedela, kolko slovace je tu blizko mna. byvym niekde medzi stuttgartom, reutlingenom, esslingenom a tak, proste vsade na skok,nerozmyslam sice priamo o obchode, skor o kaviarni s dopnkovym predajom, tlac a nejake vyrobky.ak by si bola blizko, mohli by sme sa do toho pustit spolocne, niekedy na buduci rok, teraz som na materskej, mam takmer dvojmesacnu dceru.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
06/10/2005 9:03  

Ahoj Janka,
je mi to strasne luto, ale byvam od teba zopar stoviek kilometrov na sever. V Braunschweigu, 60km juhovychodne od Hannoveru. Velmi rada by som sa stretla, ale tam dolu pri Stuttgarte byvam dost zriedka. Mame tam rodinu (manzelova teta zije v Heilbronne).
S tou tlacou je to trosku tazsie. Kedysi som bola v Mnichove a slovenske noviny som tam nenasla, akurat kopec ceskych. Ale ak ta zaujimaju spravy, je celkom dobra stranka class=“postlink“ href=“http://www.zoznam.sk“>www.zoznam.sk. Ja sa tam vzdy docitam cele dianie na Slovensku.
A to, ze som v relativne malom meste (ca.250 tis.obyvatelov) nemam ani sajnu, ci existuju slovenske vyrobky v nejakom obchodiku. Je problem, ze Slovensko sa nepredava tak ako Cesko. Ale zopar potravin sa da najst vo Walmarkte, v Reale (byva niekedy dostat zlateho bazanta; aj vegetu a obcas i knedlu), alebo po najnovsom v Minimale (slov.spargla). Ja sa snazim ale vsetko robit sama. Moj muz sa olizuje az za usami ked spravim segedinsky alebo svieckovu s knedlou. Na Vianoce pravidelne robim jeden den slovensky, kapustnicu a vysmazaneho sumca so zemiackovym salatom (tiez po domacky urobenym). Na Silvestra ked niekde ideme a donesiem zemiakovy salat, tak sa ludia trhaju (ten je vzdy prvy prec 🙂 ). To same s vianocnymi kolackami (kokosove pusinky su na roztrhanie, hihi).
Take podnikanie so slovenskou kuchynou mi beha uz dlhsie po rozume, ale sama s takym niecim zacinat, kedze nemam o takom comsi ani sajnu, nemam odvahu. Kolkokrat rozmyslam, ked sa tulam ulicami okolo vsetkych tych „fress-budiek“, ako by asi ludia prijali tak nase zemiakove placky plnene mäskom (tu su zvykom placky namiesto s korenim a cesnakom len s postruhanou cibulou a k tomu jablcny pretlak, brrr) alebo kapustnica, palacinky, buchty, langose ci lokse alebo specialita bryndzove halusky,hmm. Myslim, ze by to malo urcite celkom dobry uspech, keby to Nemci objavili. Skoda, ze sme tak daleko od seba. 🙁
Kvoli muzovi odtialto nemozem odist, pretoze je zamestnany u VW a aspon mame isty prijem (s robotou u mna je to dost tazke, clovek nema tusim ani najmensiu sancu, pretoze co tu je tolko Rusov a Poliakov, kazia len dobre meno vsetkym, co pochadzaju co i len kilometer vychodne od Berlina). Aj ked by to bolo pre mna vyhodne odist trochu juznejsie, pretoze odkedy som tu mam len zdravotne potiaze, ktore som predtym nepoznala ani len z rozpravania. Ale co uz!?
Mozme si aspon dopisovat. To by ma ohromne potesilo.
Na zaklade tychto stranok uz som prednedavnom ziskala jednu kamaratku, ktora sa mi ozvala. Po kratkej vymene telefonov sme dokonca zistili, ze byvame asi tak tri-styri ulice od seba.
(Ahoj Linda, ak to budes citat,hihihi)
Uplne idealne. Mame tu zevraj aj nejake stretavky slovace a cechov, ale kym sa jej podarilo zistit, ze kde, odisiel jej zdroj, ktory by nam dal presnu adresu. Takze nam nezostavanic ine, len dalej patrat. Problem je, ze tu nie je ziadny urad (aspon neviem ktory), kde by sa to dalo zistit. V Mnichove to bolo omnoho jednoduchsie (stacilo zavolat na slovenske velvyslanectvo).
Jaj, vecna skoda, ze si tak daleko, pretoze taku odvaznu dusu by som tu potrebovala. Velmi rada by som tiez zacala takto podnikat, nech mam tiez nejaku tu zivotnu napln. Ver mi, ze by som sa do toho vrhla celym srdcom, to by ma urcite bavilo. Preco je ten svet taky velky??!!! 🙂
Ak sa ti aj tak chce, mozes sa mi kludne ozvat: moja adresa je: href=“mailto:GAK@zmail.sk“>GAK@zmail.sk alebo href=“mailto:kjk.99@t-online.de“>kjk.99@t-online.de
zatial sa maj krasne
Kacka


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
21/10/2005 19:32  

Kati, Janka drzim Vam palce, ako hovoris Katka, Cesi sa vedia lepsie predat. Trosku som pocestoval po Europe ale Slovenska kuchyna tam prakticky neexistuje, zato ceske som nasiel.


ReagovaťCitovať
Zobraziť všetky príspevky v kategórii Rady a tipy
Stránka 2 / 12 Predchádzajúca Nasledujúca

Tvoja reakcia


  
  
Spracovávám

Nie si prihlásený! Prihlásiť sa alebo sa Registrovať.