Po troch mesiacoch v Írsku sme boli prejedení zemiakami, ryžou, cestovinami. A tak som začala experimentovať – knedla, ovocné knedlíky, halušky …. Rada by som sa s vami o moje prispôsobené recepty z írskych prísad podelila.
Náhrady:
Slovenské sušené drôždie – FAST ACTION BREAD YEAST
Polohrubá múka – STRONG WHITE FLOUR (suitable for Bread Machines)
Hladká múka – PLAIN FLOUR ( perfect for Pastries and Biscuits) odporúčam z Lidla
Prášok do pečiva – BEXTARTAR for all home Baking
Mletá škorica – CINNAMON ( pridajte kryštálový cukor máte škor. cukor)
Jednoduchý recept na knedlík pre dve osoby:
1 starší rohlík (odporúčam rohlík z Tesco balenie 4ks rolls už upečené cca 1,75E)
1dcl teplej vody
1 kávová lyžička soli
balíč. droždia
1 celé vajíčko (stačí medium)
1/4kg strong white flour ( 9 nie celkom kopcovitých polievkových lyžíc)
Postup: Do misky nalejeme teplú vodu, pridáme soľ, droždie, vajíčko, múku a vypracujeme cesto, nakoniec pridáme nakrájaný rohlík a premiešame. Necháme kysnúť, LEN PO DOBU ZOVRETIA VODY!!!!!!
Vo väčšom hrnci necháme zovrieť dostatok vodu s polievkovou lyžičkou soli.( ak nie je k dispozícii, tak cesto rozdelte na rovnaké časti a varte v 2 hrncoch súčastne)
Pomúčenými rukami vyberieme cesto a vytvarujeme knedlíkový tvar.
Varíme ponorený vo vriacej vode a PRIKRYTÝ 8 minút a potom obrátime a ďalších 8 minút.
Upozornenie: PRI OBRACANÍ VEĽKÝ POZOR! LEBO KNEDLÍK ZVAČŠIL OBJEM. OSOBNE POUŽÍVAM OBRACAČKU NA PALACINKY A VYDLICU NA OBRACANIE MASA NA VYPRÁŽANIE – VŠETKO KOVOVÉ.
Ak máte i vy otestovaný a upravený recept a používate iné osvedčené prísady podeľte sa prosím vás!
V hrnci necháme zovrieť vodu s 1 polievkovou lyžičkou soli.
Ahoj Jana, som rada, že Ťa táto téma oslovila, a dúfam, že sa pridajú i ďalší šikovní kuchtíci.
Dnes som sa rozhodla uvariť pre svojich
OVOCNÉ KYSNUTÉ KNEDLÍKY:
SUROVINY:
0,5 kg STRONG WHITE FLOUR
0,5 kg PLAIN FLOUR
2 sáčky FAST ACTION BREAD YEAST
štipka soli
1/4l vlažnej vody
2 polievkové lyžice cukru
vajíčko
podľa chuti – džem alebo ovocie
POSTUP: Zo surovín vypracujeme cesto, necháme ho aspoň 30 min. kysnúť. Pomúčenými kurami vytrhávame primerene veľké bochníčky, ktoré dlaňami roztlačíme na vami požadovanú veľkosť. Vložíme do cesta ovocie, alebo 1 kávovú lyžičku džemu. Uzavrieme do tvaru bochníka, ukladáme na pomúčenú dosku, necháme kysnúť. Opäť necháme kysnúť po dobu zovretia dostatočného množstva vody v hrnci so soľou. Vkladáme do vriacej vody a varíme 10 min. – POKIAĽ NEVYPLÁVAJÚ.
Na tanieri ich polejeme rozpusteným maslom – PURE IRISH UNSALTED BUTTER, predáva sa 227g balení, vyrába ho AVONMORE, ja ho kupujem v Tescu. Zomletým makom – BLUE POPPY SEEDS, kupujem v Dunnes store 500g balení. Ak nemáte makový mlynček tak náhradné riešenie na mletie maku je mlynček na čierne korenie, ale treba zomlieť 2 – krát tu istú zmes.
Prajem všetkým dobrú chuť.
Tvoja reakcia