Nechýba vám slovenská strava?  

Stránka 4 / 12 Predchádzajúca Nasledujúca
  RSS

 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
30/11/2005 17:47  

Ahoj Andrea,
prepac, je to moja chyba zmylila som sa, jej mail je href=“mailto:mkalafusova@yahoo.com“>mkalafusova@yahoo.com, teraz by to malo fungovat


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
01/12/2005 13:31  

cav Janka, ktory obchod mas na mysli? Na Athinas? alebo aj niekde inde. Je to taky maly rusko – polsky obchod.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
01/12/2005 15:07  

Nahrada kysleho mlieka – predpokladam, ze Francuzsko a Svajciarsko /podla toho ktora cast/ mozu mat niektore produkty spolocne. Vo Francii sa da kupit kysle mlieko „lait fermente“ /ako nase klasicke/. Tiez tu mozete najst nasu klasicku vegetu, bryndza sa da nahradit celkom obstojne jednym z kozich syrov.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
02/12/2005 10:17  

pre lukuma: neviem presne nazov ulice, ale je to v Abelokipi – vola sa Bohemia, dostanes sa tam z Leoforos Alexandras. Na Athinas je tiez nieco? ten nepoznam.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
02/12/2005 15:12  

Ja som v USA v podstate „nova“, zijem tu len 5 mesiacov, ale uz som stihla skocit na Slovensko a doniesla som si velmi vela cokolad,vegetu, vanilkovy cukor…..pre manzela syr, pretoze mu slovensky velmi chuti. Cokolada tu v statoch ma „neocarila“ je taka prechemiovana (az na par vynimiek ako Godiva), aj potraviny-hlavne polotovary a koreniny su nejake „umele“. Na Slovensko sa ale pravdepodobne castejsie ako 2xdo roka nedostanem, takze moje zasoby tym urcite budu trpit. Vie niekto o nejakych Slovenskych, pripadne Ceskych obchodoch/restauradiach v NC?


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
13/12/2005 11:04  

Jednoznacne vegeta…este sa mi nepodarilo najst nic aspon trocha pribuzne. Nasla som nejake kuracie Maggi korienie co chuti ako lacna cinska polievka.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
22/12/2005 6:16  

pre li:Kde presne si?Lebo u nas v CT zozenies v supermarkete aj Podravku.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
25/12/2005 17:08  

no to je tema, jasne ze strava chyba. Uz to bude 5 rokov co zijeme v irsku a veru zo zaciatku, nebol tu nijaky maly obchodik, kde by sa dalo kupit to, co sme mali a budeme mat radi vzdy. Taka bryndza, tvaroh, lentilky ci horalky, nase zlate pasteky, po tych sa mi len mohlo snivat. Teraz po vstupe do EU trosku v Dubline zacali poliaci otvarat male obchodiky, takze sa da kupit aj ten vanilkovy cukor na pecenie, ale stale to nie je nase….. Slovaci, zobudte sa. Ved sme v EU tak isto dlho ako poliaci, a oni tu uz maju obchody, krcmicky, male kadernictva…. Myslim ze odbocujem od temy, ale taka mala slovenska restauracia by urcite potesila urcite v Dubline, kde sa najest da ako da, bud je to strava fast food, alebo cinska takeaway, ale zdrave to nie je urcite/nechodim tam/.
Takze nakoniec, domov chodime 2x za rok, takze zasoby sa nosia vzdy, ved iri nemaju ani vlastnu kuchynu.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
01/01/2006 12:24  

Ahojte! Pred dvomi rokmi v lete som bola v USA (Colorado). Bolo nam fantasticky, az na tu stravu. Najviac nam chybal nas chlieb, najviac podobny mu bol francuzsky, ale bol akysi bez chuti (ako ked u nas v pekarni zabudnu pridat sol). Horcica bola tiaz otrasna, chvilu mi tiez trvalo, kym som si zvykla na slane maslo. Tvaroh sme nemali sancu zohnat. Nakoniec sme v Denveri nasli cesku restauraciu, kde ponukali europske jedlo (ale najma ceske a slovenske). Majitelia boli mili a poradili nam, kde dostat kupit nas chlieb. Objavili sme aj obchod s rozlicnym tovarom. Mali tam najma ceske a polske vyrobky, no a potom este cosi z Madarska. Slovenske mali len lizatka. Najviac nas potesila Studentska pecat! Ked som prisla domov, u mamy som si hned „objednala“ svieckovu na smotane. Chybali mi aj parene buchty a bryndzova pomazanka.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
01/01/2006 20:00  

A ako, co tam porabas? Ja sa uz niekolko mesiacov snazim dostat niekde, kde by som si vyhriala kosti. Take Cagliari by mi bodlo! Ak nahodou poznas nejaku rodinku, co potrebuje au-pairku (ale len priamo v Cagliari), najlepsie dva-tri kusy deti ale len do pat rokov, posli mi mailik ( href=“mailto:suselina381@hotmail.com“>suselina381@hotmail.com). Odporucania mam, aj certifikat z nemciny a dohovorim sa tiez po taliansky. Ozik, kolko stupnov tam mate teraz?


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
03/01/2006 23:43  

Citam, citam a vidim ze sa musim aj ja pripojit. Musim dat za pravdu vsetkym co tu pisali o abstinencii slaniny, pasteky a klobasky ale mne osobne asi najviac chyba slovenske ovocie, mam na mysli jablka, ribezle, maliny, ceresne……jasne ze vsetko toto sa tu da kupit (mozno az na tie ribezle) ale nechapem preco to tu nepestuju, ved Irske podnebie je ako stvorene na jablka, hrusky a ine europske ovocie. Ked mozu na Islande pestovat banany tak preco nie jablka v Irsku? Tie dovazane veci mi nechutia tak ako nase jablka dopestovane u babky v zahrade. Ozaj pozdravujem vsetkych z okolia Galway


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
06/01/2006 11:42  

Pre zuzanu zo Slovenska:Iba nedavno som na nete nasla jedinu slov&czech restiku v Denveri co sa vola SOBO (151 S Broadway). Je to to co si spominala? Ak si este pamatas kde boli tie obchody so slovenskymi potravinami tak mi plis napis. Nebyvam v Denveri, ale z casu na cas sa tam zastavim. Tada urcite castejsie ako na Slovensku. VDAKA


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
23/01/2006 9:40  

Ahojte, zijeme v Irsku uz nieco vyse roka ale ja stale vyvaram a vypekam po slovensky:). Viem si spravit tvaroh, je to velmi jednoduche, tu je recept: cerstve mlieko necham skysnut( mimo chladnicky) a potom ho pomaly zahrievam, potom ked sa mi zda, ze je masa uz dost tuha, precedim cez sitko, necham odkvapkat srvatku a tvaroh je hotovy. Ak je tvaroh prilis tvrdy, zahrievanie bolo prudke, alebo dlhe, ak ma horkastu chut, nechali sme to odstat na skysnutie prilis dlho. To su najcastejsie chyby:) No bryndzu este pripravit neviem, ale co nebolo moze byt. Muku vacsinou pouzivam hladku bez sody, mne sa z toho pecie celkom fajn, parene buchty a knedlu som tu este neskusala, lebo nemam parak, ale aj tak sme ich na Slovensku tak casto nejedli. Horcicu a ocot mame zo Slovenska.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
23/01/2006 12:09  

MAYA MAYA MAYA MAYA MAYA MAYA

MAYA
MAYA

pisala sem nejaka maya ktora zila na isle of man. ak zila v douglase nepozna nahodou nejakeho Martina z Juznej Afriky? MY MAIL/zuzanamaf@zoznam.sk


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
03/02/2006 0:29  

ja som v anglicku a vzdy ked idem domov tak sa nabalim PORIADNYM jedlom,hlavne veci ako pudingy,koreniny,vegetu,horcicu,dokonca som si niesla aj muku lebo tu maju len hladku,hurky,klobasu,sladkosti no proste vsetko.aj ked si chcem nieco varit,nie je to take dobre ako doma z maminho hrnce.a hlavne chleba.tato hnusna anglicka ‚spongia‘ sa neda jest,jedine ako toast.mame vsak stastie,ze aj v malom meste ako je coventry mame polsky obchod,kde sa daju kupit aspon podobne veci tym nasim,aj chleba,kabanos…ale aj tak to nie je take dobre ako to nase.hmmmmm cpo by som dala za knedlu,kapustu maso:)


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
06/02/2006 12:17  

Ahojte, je to tak :slovenskej stave sa nic nevyrovna. Co by som dala za knedlu a kolace . Aspom si ich vychutnam lepsie ,ked som doma. Nosim si vela veci z domu , dokonca aj udene. Pretoze tu som nenasla nic take. Pre tych co su v grecku, je ten obchod Bohemia. Pred vianocami som bola v centre. pri monasteraky je maso a ryby trh. Cez ulicu nizsie je zelenina. A tam najdete asi 10 polskych, rumunskych a inych obchodov, kde maju vsetko. Teda parky,klobase, kapusta ,uhorky. A dokonca aj ,ako otec hovoril, UTOPENCOV./


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
07/02/2006 11:52  

Ja si vsetky ingrediencie nosim z domu uz pekne dlhu dobu. Nikdy sa nic poriadneho neda zohnat (ani v Skandinavii ani v Uk). Slovenska kuchyna velmi chyba, hlavne dobry vypeceny chlieb a rohliky.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
07/02/2006 11:56  

tak to mas uplnu pravdu, slovenskej kuchyni sa nic nevyrovna. Kazdy cudzinec sa pyta na slovenske alebo ceskej jedla… A ten gulas poznate ? Bryndzove halusky ? Ta ceska svieckova je vynikajuca. Ja si tiez vsetko nosim z domu, dokonca aj sunku balenu vo vakuu, klobasky, syry, koreniny, keksiky, pudingy, vsetko co vlezie do kufra ( i ked sa obavam, ze mi to na letisku v BA vezmu, v Budapesti tak naposledy robili kontrolu..hmm)


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
07/02/2006 11:57  

tak to mas uplnu pravdu, slovenskej kuchyni sa nic nevyrovna. Kazdy cudzinec sa pyta na slovenske alebo ceskej jedla… A ten gulas poznate ? Bryndzove halusky ? Ta ceska svieckova je vynikajuca. Ja si tiez vsetko nosim z domu, dokonca aj sunku balenu vo vakuu, klobasky, syry, koreniny, keksiky, pudingy, vsetko co vlezie do kufra ( i ked sa obavam, ze mi to na letisku v BA vezmu, v Budapesti tak naposledy robili kontrolu..hmm)


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
07/02/2006 20:00  

Ahojte, neviete mi poradit, kde by som mohol kupit slovenske parenice, korbaciky, najlepsie udene vo Francuzku???
Najlepsie by bolo v Juznom Francuzsku v okoli Toulouse!!!!

Dakujem
Dusan Golecky


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
10/02/2006 17:07  

Suhlasim, ze niet nad slovenske jedlo. I ja, ako ostatni, si nosim vela veci z domu. Horcica, vegeta, slaninka, salama aj sladkosti.
Tu su vsetky sladkosti jedneho druhu. Bud su s karamelom, alebo bez. Az tu som si uvedomila, ze nie je ziaden rozdiel medzi snickers a twix napr. Len v jednom je toho cukru akosi privela 🙂
Aj co sa tyka nasich jogurtov, mame ovela lepsi a vacsi vyber ako Anglicania. Nikdy som si nemyslela, ze mozem byt vegetariankou, ale postupom casu som od ang. masa upustila. Prevazne sa stravujem kurcatami a baraninou, a to uprednostnujem zahranicne vyrobky ako Novy Zealand, Taliansko atd. Bravcove maso mi tu smrdi, vraj je to preto, lebo nekastruju zvierata pred zabitim, ci je to pravda neviem. A k sialenym kravam by som chcela mat este daleko :-). Anglicku hovadzinu som jedla pred 8 rokmi naposledy.
Som rada, ze sa daju kupit polske vyrobky na ang. trhu, ale velmi mi chutna aj talianska a francuzska kuchyna. Z nich som sa naucila milovat zeleninove salaty a iba upevnila lasku k salamam a syrom.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
11/02/2006 15:32  

somhladny ako pes a mam chut na poriadny salat z tresky 🙁


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
15/02/2006 7:04  

Vseci co v exile nemusite tlacit kosher stravu budte radi. Kosher vo „volnom“ preklade znamena bez chuti. Nastastie sa cas od casu rozmaznam a uvarim si nejaky segedinak, alebo upeciem bravcovinku. Som tu zenaty, ale zena je lava a varit nevie tak som sa naucil ja. Az tu som si plne uvedomil ako dobre si na slovensku papkame.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
19/02/2006 12:30  

Prosim poradte mi: Potrebujem kupit SOLAMYL. Co je to vlastne? Je to kukuricny skrob? Ako sa to vola v nemcine? Vdaka.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
19/02/2006 12:50  

EXILACKY a EXILACI podme varit!
Musim sa Vam priznat , ze nie som moc dobra kurarka. Ale snazim sa.
Mam pred sebou 1 kg chudeho hovädieho mäsa a neviem co s nim. Raz som ho piekla v rure v prikrytom pekaci. Bolo to dost suche…..
Prosim, pridajte aj zopar zaujimavych receptov z kuracieho a bravcoveho mäsa. Vdaka.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
19/02/2006 12:52  

Sory, podarilo sa mi nespravne kliklnut na krajinu. Spravne je Lichtenstajsko.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
22/02/2006 23:54  

mne tu chyba vsetko. da sa tu nakupit slovenske jedlo,ale az v Chicagu, co je odo mne daleko.aspon ceske pivo, ale ridne mastne. amerika je SHIT na jedlo…


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
23/02/2006 19:22  

mne sa vzdy prevracaju oci, ked tu belgicania jedia chleba vo vajci s cukrom, a na palacinky si davaju kandizovany sirup, alebo co to je. za cerstvo upeceny chleba zo Slovenska by som dala aj posledne peniaze. a viete co bolo uplne najlepsie? ked chlebik vonal tak krasne, ze som si vzdy po ceste z pekarne, musela kusok otrhnut. no a ak sa talo, tak moja cesta viedla aj do udenin po nejaku tu sunku, ktora skoncila na tom chlebe. robil to aj niekto iny?


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
24/02/2006 15:37  

mne tu v Irsku velmi chybaju slovenske koreniny,nejake sladkosti a hlavne si tu neviem zviknut na tu samu chemiu a na chleba,zlaty slovensky chlebik.Nasi chlapci si nevedia zviknut ze sa neda kupit hlavne borovicka a fernet.Este ze kazdy mesiac ide niekto s kamaratou domou a kazdy kolko vladze tak prinesie.Kazdy krat ked idem domou tak sa tesim na zlatu slovensku kuchynu.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95217
24/02/2006 16:04  

a najblizsie, ked pojdes, tak si prines aj pravidla slovenskeho pravopisu.


ReagovaťCitovať
Zobraziť všetky príspevky v kategórii Rady a tipy
Stránka 4 / 12 Predchádzajúca Nasledujúca

Tvoja reakcia


  
  
Spracovávám

Nie si prihlásený! Prihlásiť sa alebo sa Registrovať.