Školstvo v Nemecku  

  RSS

 majkis78
Zaregistroval sa v roku 2012
Príspevky: 3
25/01/2012 14:29  

Ahoj, chcela by som sa poradiť s niekym, kto ma skusdenosti so ziivotom v DE. Moj manzel tu pracuje a chceli by sme ist za nim- teda ja a moje dve deti ( 6 a pol a 8). Muz pracuje v Drazdanoch. Vobec nemam potuchy, ako je to v DE so skolami – je to problem dat deti do nejakej ZŠ tam ( stym, ze tu si budu robit individualne 1. a 2. rocnik) ? Ja si chcem casom najst pracu, mam VŠ, učím ANJ 15 rokov, moja NJ je mierne pokrocila a hadam nebude problem po nejakom case sa tam zanestnat. Hlavne ma vsak trapi, ci moje deti nebudu mat tam problem so skolou… Hlavne,ci ich tam vezmu do Grundschule :-O Nevedia sice ani ceknut po NJ ale vsak, povinnu skolsku dochadzku si budu robit tu…a deti sa rychlo ucia jazyk…. Či????? poradi mi niekto,pls?


ReagovaťCitovať
 Vladenka
Zaregistroval sa v roku 2012
Príspevky: 5
30/01/2012 17:33  

Ahoj,
tak pokial viem v Nemecku dostavaju deti cudzincov dokonca aj specialnu vyuku nemeckeho jazyka. S prihlasenim do skoly by to nemal byt problem. Ved v Nemecku je pomaly viac cudzincov ako Nemcov. Deti sa ucia rychlo cudzi jazyk, ale aj tak prve mesiace su tie najhorsie. Kym si tvoje deti zvyknu na novu skolu, kym sa naucia jazyk, kym si najdu novych kamaratov.
Skontaktuj tu skolu na ktoru chces dat tvoje deticky a spytaj sa, co vsetko potrebujes na prihlasenie a oni ti uz tam dalej poradia.

Drzim vam palce!


ReagovaťCitovať
 HOST_DE
Zaregistroval sa v roku 2011
Príspevky: 6
31/01/2012 10:10  

Ahoj,
tiez si myslim, ze so skolou by nemal byt problem. Nemecke ucitelky su zvyknute na to, ze maju v triede vela cudzincov, niekedy su z 20 deti len tri nemecke. Grundschule zvladnu v pohode, v podstate maju len nemcinu a matematiku, ostatne predmety ako Aj ci prvouka su o nicom. A ziadne ustne skusanie, ani vo vyssich rocnikoch 🙂 . Samozrejme, ze kazda skola je ina, to su moje postrehy.
Co bude asi mozno zlozite, to je absolvovanie slov. sk. dochadzky. Aj ked deti sa ucia cudzi jazyk rychlo, pre niektore deti to moze byt zataz, napr. uz len to pisanie – nemecke pisane pismenka su ine ako slovenske, a v podstate cely ten pravopis. Zalezi na vas, ako dlho chcete v De ostat. Ak len 2-3 roky, tak je, samozrejme, rozumne robit si aj slov. skolu a chodit na preskusanie. Ak sa tu usadite na dlhsie, mozno sami upustite od tej slov. sk. dochadzky.
Ako sa spomina v prispevku nado mnou, najdi si cez internet vhodnu skolu v mieste bydliska a skontaktuj sa s nimi, popozeraj si, co ponukaju a tak…


ReagovaťCitovať
 majkis78
Zaregistroval sa v roku 2012
Príspevky: 3
31/01/2012 18:29  

Vďaka, ja som totiž ostala info, že je problem dat deti v DE do ZŠ – že to je kopa papierovaciek a byrokracie…skutocne neviem, ako dlho tam budeme to zavisi od manzela, aj by som aj navzdy, mna to tu nebavi na SK 🙁 ja som chcela vzdy ist zit prec, ale kym sme nemali deti, manzel nemal také ponuky , a ked sa nam rok po roku narodili, odvtedy moj manzel chodi pracovat do cudziny a ja som tu s detmi takmer stale sama… som z toho nestastna, vzdy to bol moj sen, ovladam skoro 3 jazyky – ANJ expert, NJ – mierne pokrocily, RJ – zaklady a kopu iného… A ked sa rozhodneme ist s detmi za nim, tak sa to nejako sekne… a zase nič… ale ja už takto žiť nechcem, a takto sa žiť nedá, chcem byť s mužom….


ReagovaťCitovať
 Vladenka
Zaregistroval sa v roku 2012
Príspevky: 5
07/02/2012 19:20  

Ahoj Majka,

drzim Ti palce, aby Ti to vyslo. Zivot v Nemecku je ovela pokojnejsi a pohodovejsi ako na Slovensku. Prvy krok je najhorsi. Clovek opusti vsetko zname a vrhne sa do dobrodruzstva, o ktorom nevie ako to dopadne. Tu sancu vidiet a spoznat aj nieco ine ako Slovensko by mal kazdy vyuzit.

Prajem Ti / Vam vela stastia. Ak este budes mat nejake otazky, tak posli spravu. Ak budem vediet, tak Ti rada pomozem.

🙂
Vladka


ReagovaťCitovať
 lapavla
Zaregistroval sa v roku 2012
Príspevky: 3
08/02/2012 16:54  

Zdravim,Ta Majka,
citala som odpovede na Tvoju otazku.V kazdej nemeckej republike su v skolach ine podmienky a praktiky.Ja zijem v Drazdanoch,a dostatocne dlho,so skolami mam teda viac ako dost skusenosti,az mas zaujem o informaciu ako je to v DD-Dresden,ozvi sa mi na Skype:Lapavla,alebo mailom.
Na vychodnom nemeckom bloku,je stale inak a horsie ako na zapadnom.Stale su tu zauzivane stare ako sa povie socialisticke praktiky.,a to po kazdej stranke.

prist tuna pracovat,a po case odist-je ina vec.No prist tuna zit-to je uz zas ine kafe.

Pavla


ReagovaťCitovať
 jiti74
Zaregistroval sa v roku 2011
Príspevky: 7
09/02/2012 10:18  

Ahoj,ak sa môžem tiež zapojiť do debaty……ja žijem v Dortmunde-Huckarde.Teda začínam žiť.Nemám ešte veľa skúseností,ale čo-to už mam aj ja za sebou.To čo ta najviac trápi-deti,to bude asi oveľa ľahšie,ako si myslíš.Aj ked vždy je lepšie,báť sa a byt milo prekvapená,ako ísť bezhlavo za svojim,a potom dostať facku.Deti pôjdu do prípravného ročníka,kde sa naučia NJ,a potom v pohode do Grundschule.Pri tebe by nemal byt problém ani s prácou,kedže ako píšeš,vieš NJ.Tu ti nič viac netreba,ked ti muž už pracuje.Hlavne chuť do roboty.A ver,že tvoja chuť do roboty bude patrične ohodnotená,nie ako u nás na SK.Teda nie ako u nás,lebo ja sa určite neplánujem vrátiť.Pri troche šťastia sa ti tu bude určite páčiť.No dosť záleží na tom,kde budete bývať.V akom meste,a v akej časti.Ked sme my hľadali byt,boli sme v takých štvrtiach,že mi bolo na vracanie.Z piatich bytov,boli tri tak pre bezdomovcov,fuj.Jeden by celkom ušiel,no jeden bol proste super.Krásna,čistá štvrť,príroda,proste všetko to čo potrebuje slušný človek (s deťmi)pre život.Prajem pevné nervy(na začiatok),veľa šťastia a pekný a pokojný život.Ten je tu naozaj pokojnejší.ale to už zistíš sama. 🙂


ReagovaťCitovať
 tinke11
Zaregistroval sa v roku 2012
Príspevky: 1
13/08/2012 11:40  

Pripojím sa aj ja k tejto téme, ak smiem. Aj my s mužom rozmýšľame ísť žiť do Nemecka. Na Slovensku nás to nebaví, je to tu samí stres. On tam má brata so ženou a synom. No naším problémom je, teda problémom môjho muža, že vôbec neovláda jazyk. Ja nemčinu ovládam na úrovni mierne pokročilej a pred pár rokmi som aj v Nemecku pracovala. A ešte jedným problémom je, že máme dcérku, ktorá nastupuje v septembri do prvej triedy. Mám obavu ako by to tam zvládla so školou a tak. Ona je šikovná a viem, že deti sa učia cudzí jazyk rýchlejšie ako dospelí, no aj tak mám strach. Ja by som si tam prácu určite našla, no môj muž asi nie. Ale situácia u nás na Slovensku dotlačí človeka k tomu, aby odtiaľ odišiel. Tak snáď naberiem odvahu a pôjdeme. Ale je to len v štádiu rozhodovania a sondovania čo a ako.


ReagovaťCitovať
 Demeter333
Zaregistroval sa v roku 2012
Príspevky: 1
13/08/2012 12:17  

ahoj. Potrebovala by som poradit. Neviie niekto poradit ubytovanie Kolin nad rynom… Za normalnu cenu… Podnajom alebo ubytovne. Prosim co najrychlejsie. Dakujem pekne Evka.


ReagovaťCitovať
 majkis78
Zaregistroval sa v roku 2012
Príspevky: 3
12/10/2012 16:48  

Všetkým ďakujem za odpovede a rady – zatiaľ síce stále z SK ….. 🙁


ReagovaťCitovať
 Miriamka
Zaregistroval sa v roku 2012
Príspevky: 4
22/11/2012 21:20  

Ahojte hladam niekoho z Monchengladbachu.
Som mamina rocnej a 6rocnej dcery a nemame tu nikoho na stretavky ci pokec.
Vdaka
Mirka


ReagovaťCitovať
 Janka24
Zaregistroval sa v roku 2012
Príspevky: 1
21/12/2012 19:18  

Ahojte hladam si pracu v Nemecku nevedel by mi niekto poradit prosim??


ReagovaťCitovať
 Silvia
Zaregistroval sa v roku 2018
Príspevky: 298
05/05/2019 21:49  

Dobrý večer prajem prepáčte že vás otravujem chcem sa spýtať čí ešte žijete v tom meste munchenglandak. Mi by sme sa mali tam sťahovať v júli.


ReagovaťCitovať
Zobraziť všetky príspevky v kategórii Život v zahraničí
  
Spracovávám

Nie si prihlásený! Prihlásiť sa alebo sa Registrovať.