Tehotná do Nemecka  

  RSS

 andrejka6
Zaregistroval sa v roku 2012
Príspevky: 1
17/03/2012 0:24  

manzel dostal perfektnu ponuku na pracu v mnichove. problem je, ze som tehotna. rodit by som chcela na slovensku a urcite tu par mesiacov ostanem, kym male nepodrastie. chcem sa vsak spytat, ci je potom vhodne prestahovat sa do nemecka, lebo netusim, ako to vyzera so zdravotnictvom. VSZP sice slubuje poistenie vo vsetkych krajinach EU, ale pochybujem o tom… uz som si zvykla, ze len slubuju. s manzelom vieme po nemecky zo skol – dohodorit sa ako-tak dohovorime, ale na uradne vybavovacky si netrufam, aspon zo zaciatku.


ReagovaťCitovať
 Magda-L
Zaregistroval sa v roku 2011
Príspevky: 6
21/03/2012 12:21  

Ahoj Andrejka 6,
Zamestnavatel prihlasi Tvojho manzela u nemocenskej poistovni. Tam mu bude z platu kazdy mesiac odvadzat prispevok za zdravotnu (15,5% zdravotna poistka, podiel zamestnanca je 8,2%) a opatrovatelsku poistku (1,95% poistka v pripade nevladnosti, z tejto zamestnanec plati 0,975%). Za prispevok Tvojho manzela bude poistena vasa cela rodina. Nemecko ma socialny system = Famielienversicherung. V pripade, ze by si tiez pracovala musis sa sama poistit.
Detsky pridavok v DE za 1 dieta je 184€. Podliehat neobmedzene nemeckemu danovemu systemu, trvaly pobyt su podmienkou.

Magda-L


ReagovaťCitovať
 andrea388
Zaregistroval sa v roku 2012
Príspevky: 1
11/05/2012 10:33  

moj priatel pracuje v nemecku vyse roka.ja som prisla za nim.nevedela som vsak ci si tu zvyknem.nemam ani pracu,neni som ani na urade a poistku si platim na sk.ostala som vsak tehotna.neviem zatial ani dobre po nemecky.na europsku kartu ma zobral doktor iba raz,ze musim mat tu poistenie.niekto hovori,ze najlepsie statne.nemam narok,aby mi stat platil poistku?povedali mi,ze mam smolu.mozem sa pobalit a ist domov?s priatelom sme zasnubeni,on ma privatnu poistku.mozte mi prosim poradit?dakujem!!!


ReagovaťCitovať
 Magda-L
Zaregistroval sa v roku 2011
Príspevky: 6
23/05/2012 19:43  

Andrea 338,
jedna moznost na zaciatok je:
poistit sa v Nemecku DOBROVOLNE u niektorej statnej zdravotnej poistovni. Minimalna vymera pre tento rok je z mesacneho prijmu 875 € a to nezavisle od toho ci vobec nejaky prijem mas. Cize 15,5% = 135,63 € by si musela mesacne platit za zdravotnu a 2, 2% = 19,25 € za poistenie v pripade nevladnosti. Poistovna sa ta bude pytat na Tvoj zarobok, z coho v Nemecku zijes, z coho platis najomne. Rodicia Ta poslali do Nemecka kvoli zdokonaleniu nemeckeho jazyka a platia Ti pobyt, byvas u znamych Slovakov. Ak spomenies, ze si v Nemecku u snubenca, tak Ti vysku poistenia vymeraju podla zarobku Tvojho snubenca. Nespomen tiez, ze si tehotna.

Dalsi problem Ti vsak pribudne po narodeni vasho dietata:
V Nemecku musi byt dieta u statnej poistovne rodinne poistene (= bez extra prispevku) u toho rodica, ktory viacej zaraba, cize u Tvojho snubenca/manzela. Tvoj manzel je vsak privatne poisteny. Mate dve moznosti:
poistit dieta tiez u privatnej poistovne, alebo DOBROVOLNE u statnej poistovne. U statnej poistovne je to ta ista suma ako u Teba, u sukromnej neviem. Vyhnut sa tomu je mozne iba vtedy, ak by si na urade tvrdila, ze nevies kto je otcom Tvojho dietata, vtedy by dieta bolo poistene s Tebou (=familienversichert).

Tvoj, snubenec/manzel ma iba jednu moznost, dostat sa do statnej poistovni, ale az od 2013. On musi znizit pracovny cas tak, aby jeho rocny prijem bol pod 50850 €. Tato hranica je aktualna pre rok 2012, kto zarobi menej, musi byt povinne poisteny v statnej nemocenskej poistovni. Vyska pre 2013
bude v novembri/decembri znama. Dalsi rok (2014) moze zase pracovat naplno a ostat DOBROVOLNE poisteny u statnej p. (za jeden prispevok je poisteny manzel + manzelka + deti). Tato informacia je pre pripad, ze planujete ostat v D viacero rokov.

Magda-L


ReagovaťCitovať
 daniela24
Zaregistroval sa v roku 2012
Príspevky: 1
24/05/2012 12:10  

odišla som s manželom do nemecka.zistila som že som tehotna.mam narok na nejaký rodičovský príspevok aj keď som nepracovala?


ReagovaťCitovať
Zobraziť všetky príspevky v kategórii Život v zahraničí
  
Spracovávám

Nie si prihlásený! Prihlásiť sa alebo sa Registrovať.