[Sticky] Späť na Slovensko alebo nikdy viac?  

Stránka 1 / 77 Nasledujúca
  RSS

 imported_admin
Zaregistroval sa v roku 2004
Príspevky: 59
27/08/2004 0:04  

Chýba vám Slovensko a stojíte pred dilemou vrátiť sa alebo zostať v zahraničí? Alebo naopak, ste na istom? Čo vám najviac prekáža na živote na Slovensku a čo v krajine kde žijete? Čo (slovenské) vám najviac chýba v cudzine? A čo si v cudzine najviac pochvaľujete?


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95382
05/09/2004 18:12  

Ja sa vraciam 2-3 krat do roka (podla toho, ako mi to casovo vyjde) a staci mi to. Jasne – rodina, kamosi a cele to zazemie chyba, ale ten chaos, neistota, korupcia, …ktore na Slovensku este stale vladnu … dakujem, neprosim. Uprednostnujem istotu – socialnu, ekonomicku, politicku. Biele je biele a cierne cierne. Ludia nezavidia, lebo sami maju dost. A tak by to malo byt. Nevnucujem svoj nazor, kazdy podla svojich potrieb, ale aj tak – tu v Amsterdame ste vzdy vitani.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95382
02/10/2004 13:47  

V Spanielsku som bola vyse dvoch mesiacoch a trpela som dostatocne. Kulturny sok na mna dolahol po 3 tyzdnoch a nevedela som, co so sebou. Hoci nemam problemy so Spanielcinou, preferovala som Anglictinu. Spanieli nehovororia anglicky, alebo ak hej, tak velmi zle.
Vo vacsine maju vsetkeho dostatok a tak sa dost aj plytva. A na deti sa pouziva, podla mna , prilis volna vychova. Je normalne, ked dieta krici na rodicov a prehlasi, ze otec alebo mama su sprosti. V tom momente rodicia stichnu a nic sa nedeje.
Co mi najviac xybalo, bola Slovencina. Tam som si uvedomila,aky mame krasny jazyk. Hanbou bolo, ze po mojom navrate som mala problemy sklonovat…


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95382
06/10/2004 19:36  

Ja zijem od 1989 mimo Slovenska. Chodim tam len kvoli rodine. 1-2 do roka staci az dost. Ako moj otec hovori, „Ked sa ti prestava pacit v zahranici a nevies co zo sebou, chod si na Slovensko zregulovat kapustu“


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95382
24/10/2004 10:21  

ja som uz v nemeckupomaly sedem rokov. minuly rok som sa„vratila„ na slovensko. na tri mesiace. dnes som opat tu, spokojna. avsak nevylucujem, ze jedneho dna, pravdepodobne na stare kolena sa tam nevratim. citim sa sice ako cudzinec v nemecku, ale pocas tych troch mesiacov som sa tak citila aj na slovensku.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95382
28/10/2004 18:24  

Som rodená Slovenka a už 23 rokov žijem v Rakúsku. Ked som sem prišla tak tu bol pre mňa raj. Všetko isté a pekné . Dnes nič tu neni isté ani pekné. Všetko pokazili politici. O chvílu aj Rakušania tu budú cudzinci. Na jednej strane im to prajem ,lebo v roku 1981 ked som ja sem prišla tak Slováci boli nevýtaný každého vyhadzovali dalej do sveta nechceli nás ,dávali nám pocítiť ,že sme nevýtaný. Teraz majú na krku háved ktorá nikdy sa Slovákom nemôže porovnať v ničom. O chvílu budú Rakušania utekať z vlastného domova. Je to škoda samozrejme pre tento pekný štát ,ale už je pozde. Už človek pevne rozmýšla sa vrátiť domov. Možno doma je už lepšia istota ako tu. Slovensko o pár rokov bude na tom vo šetkom lepšie stáť.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95382
22/11/2004 6:11  

Sklonovat, a akoze dlho si bola v Spanielsku, ja som v USA uz 24 rokov a Slovensky som este Chvala Bohu nezabudol, niekedy si aj myslim, ze by som tam mal ist ucit Anglictinu 🙂 , ta sa zide kazdemu


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95382
30/11/2004 18:53  

ja som prec z SK v Kalifornii len 16 mesiacov…avsak stale mi chybaju nietori ludia z SK. ale asi sa tam vratim, kedze viza budu buducim letom koncit a ostat ilegalne sa mi moc nepaci. je to tu aj dost drahe. a pracovne viza-v tom pripade by koplo mat indicke obcianstvo, kedze tym ich americania stedro rozdavaju.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95382
10/12/2004 18:26  

Ja som vo Fr. 7 rokov, na Slovensko je to kusok, ale aj tak su kazdodenne veci, ktore mi chybaju. Urcite sa onedlho vratime naspat (manzelka je Slovenka), bolo by fajn ak by syn (2r) zacal chodit do skoly na Slovensku.

Podla mna si u nas ludia zivot vonku strasne idealizuju, isteze su rozdiely v dobrom aj zlom, ale na druhej strane sa vela veci na Slovensku meni a podla mna ovela viac k lepsiemu ako naopak. A to si Slovaci – vrodeni hundrosi nedokazu priznat, vzdy je pre nich lepsie to cuzdie.

Hovorim plynule a (vraj) bez przvuku po francuzsky, v beznom kontakte ma tu za cudzinca nepovazuju, ale aj tak by som sa tu vzdy tak citil.
Ked sa ma pytaju preco sa chceme vratit, asi najlepsia odpoved je prostredie v akom by vyrastali deti…


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95382
11/12/2004 20:34  

Nezufaj: toto som nasla na nete:
THE US Ambassador to Slovakia Ronald Weiser will next week leave the country, after three years in Bratislava.

According to the SME daily, Weiser thinks Slovakia has made great strides during his term.

„You joined NATO, and the EU, and large foreign investments started arriving in the country,“ said Weiser.

According to Weiser, Slovakia is the best place for foreign investments in Europe, a message he also communicated to big US investors throughout his term.

Weiser said Slovakia is one of the best US allies, a relationship that will be reflected in changes in the US visa regime towards Slovaks. He added that the US visa legislation will change next year and Slovaks will no longer need a visa to go to the US.

Compiled by Martina Jurinová from press reports
‚[www.slovakspectator.sk]‘


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95382
14/12/2004 16:31  

Urcite sa nevratim na stalo, len na navstevu.
Slabe zdravotnictvo vcetne postojov lekarov, minimalne prilezitosti na uplatnenie pokial neexistuje znamost, vypalnictvo, gangy, byvali komunisti a ich potomkovia pri moci, zbohatlici z ktorych sa malokto dostal k peniazom poctivym sposobom, na druhej strane chudoba a chybajuca radost zo zivota u neprivilegovanych ludi hlavne starsich a dochodcov, rastuci dlh Slovenska, vysoke ceny nizke platy, zvysujuca sa kriminalita, upadok tradicnych hodnot, strata byvalych priatelov a niektorych pribuznych, atd.
To su veci, ktore prevazuju vsetko to co robi Slovensko pritazlivym.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95382
14/12/2004 18:51  

Súhlasím s tebou Lubor!
Presne tak aj ja rozmýšľam nad Sovenskom,ľudia sú doma zvyknutí len hundrať a myslia si,všade inde v zahraničí to musí byť lepšie. Nevedia si uvedomiť,že Slovensko sa veľmi zmenilo a sa stále mení. Ja si to uvedomujem zakaždým keď prídem domou. Práve to,že sme mali komunizmus a potom nepopulárna Mečiarova politika nás dohnali k rýchlym a ráznym zmenám.A podľa toho očakávajú nši napr.v iných štátoch EU,že to bude ešte lepšie.Lenže tieto štáty sú tradičné demokratické už 100 rokov a nepotrebujú žiadne zmeny a vobec sa mi zdá,že sa zmenám bránia a tak sa sa stáva,že Slovensko má vyššju úroveň v niektorých oblastiach bez toho aby si toho boli ľudia toho vedomí,napr.čo sa týka birokracie, rešpektovanie predpisov EU atd.
Ja som zo Slovenska neodišla“hľadať šťastie“alebo“lepší život“.Životné okolnosti to tak zariadili:-)Manžel je Grék,zoznámili sme sa u nás a tak sme sa rozhodli,že to vyskúšame aj v Grécku.Páči sa mi tu, všetko je ok ale aj tak vždy sa veľmi rada vraciam domou.Či sa niekedy vrátim navždy?Tiež závisí od vštkých možných okolností,hlavne pracovných pre manžela ale celkovo sa nebránime aj takej možnosti.Tu je aj to more čo nás viaže:-)že si cez vikend lent tak namiesto kúpaliska odskočíš na pláž. A hory sú tu tiež,takže ani lyžovačka nechýba.Ale veľa iných ťažko opísateľných vecí áno 🙂


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95382
21/12/2004 14:20  

Lubor, ja som vo francuzsku uz 9 rokov a mam 2 rocnu dceru ale aj ked sa bojim co sa bude diet dalej ked pojde do skoly , kvoli cudzincom asi velmi dobre vies o com rozpravam, ale urcite by som nechcela aby isla do skoly v bratislave kde urcite nebudu taketo problemy ale ine urcite, aj ja rozpravam plynulo franzsky ale dceru ucime po slovensky a manzel toho vyuziva lebo on nehovori po slovensku, az na par slov


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95382
23/12/2004 2:16  

Som v Anglicku 9 mesiacov zarabam si na skolu. Zo zaciatku to bolo velmi tazke, ale mal som stastie na slusnu pracu. Mnoho veci som sa naucil ako sa vlastne pozerat na svoj zivot na Slovensku. Strasne mi pomohol ten pohlad z obdalec.
Myslim si ze je povinnostou kazdeho cloveka zit chvilu v inej krajine a tym ziskat urcite skusenosti, ktore sa v tom nasom mikrosvete nedaju ziskat.
Slovensko povazujem za krajinu kde chcem zit. Ako kazda krajina ma svoje plusy aj minusy, ktore je podla mojho nazoru mozne vyvazovat.
Podla mna sa nikto nemusi stresovat cim nas strasia slovenski politici a teda ze mnoho mladych ludi odchadza do zahranicia. Ak aj vsetci z nich ostanu v zahranici, pretoze nasli uplatnenie svojich schopnosti. Je to v konecnom dosledku dobre pretoze o co vlastne ide? Ja si myslim ze o nich samotnych. Podla mna sa vacsina tychto ludi vrati. Ako samostatni silni jedinci, ktori postupne vytvoria novu elitu krajiny.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95382
06/01/2005 22:09  

Zaujimave je, ze mnohi sme zacali v cudzine takmer pod mostom. Riskovali sme zdravie, peniaze a obcas aj zivot, Na pohodlie sme ani nemysleli. Proste v nasom slovniku sa ani nevyskytovalo.

Dnes sa potrebujeme na Slovensku o nejake to percento v urcitych sferach zivota uskromnit. Povazujeme to za neprekonatelnu prekazku. Zeby sme tvrdi emigranti v cudzine zmakli? Zleniveli? Zostarli? Zdegenerovali sa?


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95382
08/01/2005 23:00  

Ked som bola na stedry vecer v kostole nepriala som si nic ine ako teraz stat v nasom malickom kostoliku v jasenovciach a spievat tichu noc v slovencine.Urcite sa raz na slovensko vratim.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95382
10/01/2005 22:29  

Mam dost! po piatich rokoch v Amerike sa vraciam na SK a neviem sa dockat! Tu nie je zivot tu je to o praci, o peniazoch a o sexe! Ziadna kultura, kava v umelom alebo plystyrenovom pohari, stolovanie ziadne! Ziaden obrus ako na Slovensku aj v stanicnom bufete! Stoly spinave, casnika nerozoznas od zakaznika! Mohla by som pisat dalej, v kazdom pripade neviem sa dockat navratu na Slovensko !!!


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95382
16/01/2005 3:12  

Lubor, ďakujem Ti za pozitívne hodnotenie Slovenska, aj všetkým, ktorí na to takto reagovali. Tiež to prežívam tak, že naším slovenským problémom nie je slabá životná úroveň, ale večné hundranie, sťažovanie sa a pochybovanie – ako to len dopadne. So skepsou a neverou človek ale ďaleko nezájde, nikde, ani u nás, ani v zahraničí. Viac ráz som vycestovala do zahraničia v rámci štátov EU ako au-pair, na návštevu k priateľom, na služobné cesty na dlhší alebo kratší čas a všade som videla, že moji rovesníci to majú ťažšie než ja, keď sa chcú prespektívne uchytiť a mať aj určitý životný komfort. Ak som tam ostala dlhší čas, nielen na dovolenku a zapojila sa do ich denného kolobehu, či už vo firme alebo v rodine, tak som sa doteraz vždy vracala domov s pocitom, že tu si konečne oddýchnem. Za svoju budúcnosť je zodpovedný každý sám. Takže na čo sa vlastne sťažujeme? Sami na seba?


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95382
18/01/2005 21:37  

Myslim, ze cela diskusia sa da vyjadrit jednou vetou a totiz, ze
vzdy je krasne odist, ale vratit sa je este krajsie…bez ohladu na to
ci sa uz ludia navracaju naspat na Slovensko, alebo zo Slovenska do krajin, ktore im poskytli zazemie a druhy domov. Privelegium vsetkych nas, ktori trvalo zijeme mimo Slovenska je to, ze vzdy mame dva domovy. Vzdy ked
nas nasrdi jeden, mame moznost odist a vice versa.:-)

JednO/ky Pirat


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95382
19/01/2005 2:47  

Som tu v UK uz 13 mesiac a dotiahol som sem aj svoju manzelku a dcerku, ktora ma 2 roky aj cosi. Sme tu kvoli mojmu fanatizmu, resp. mojej praci. Bolo a je to tvrde, tvrdsie ako som cakal, hlavne co sa tyka adaptacie mojej drahej. To je vsak uplne ina kapitola – o tom na buduce ;o) Ako som napisal hore, som tu kvoli praci, mam co som chcel, pracujem na elitnej univerzite s ludmi o ktorych som kedysi cital. Rok sme byvali v univerzitnom dome – t.j. s ludmi ktory prisli na kratsie pobyty. Dobra zmeska: Belgicko, Ukrajina, Nemecko, Spanielsko, Holandsko, Cina, Novy Zeland, Izrael, Polsko, Litva, Japonsko, Venezuela, … Manzelka funguje v komunite manzeliek zahraniciarov: Chile, Iran, Thaiwan, Kazachstan, … Na departmente mame ludi z Indonezie, Polska, Rumunska, Indie, Cini, Wallesu ( ;o) ), Portugalska, Egypta, … no a samozrejme domorodci, cela zmeska. A toto su len krajiny, resp. ludia s ktorymi som stravil vela casu, velmi vela, ci uz v nasom dome, alebo v inych „social interactions“ (ktorych ako sa zda je ovela viac ako na SK). V ofise som len z domorodcami. Na pive som len z domorodcami atd. Vela casu sa stravilo filozofovanim, ku kazdemu statu by sa dal vygenrovat minimalne jeden clanok. Velmi vela dobrych/zaujimavych ludi, az je to zvlastne, akosi to nesedi s tym co den co den dostavam zo sprav „o svete“. Po tom nasom milom, homogennom, classless Slovensku, zvyknuty na slovakov-madarov-ciganov/romov, to bola veru zmena ako hrom. Moj momentalny pocit je, ze sa chcem vratit na Slovensko. Tam, citim to tak, je moje miesto a mozno aj vela prace. Mame slobodu cestovat, mame vsak aj slobodu vratit sa. Vzdy ked idem naspat na Slovensko idem ako idealista, ked idem do UK, vraciam sa ako realista. Ja som uz raz taky, akosi mi to tam prirastlo k srdcu … aj s tym nasim slovenskym folklorom, po ktorom casto a dlho zostava horkasta prichut v ustach. Zelam Vam tak kde ste prijemny spanok a uspesne dni.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95382
20/01/2005 22:55  

…..ty….co nadavaju na slovensko nikto vas tam nedrzi……mozme bejt aspom trochu radi…..v jakom state zijeme…..vela statov je na tom omnoho horsie……..


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95382
21/01/2005 12:52  

Brano, ked si spomenul „mile classless Slovensko“ tak sa ta chcem opytat ci to tam je naozaj citit? Teda to triedne rozvrstvenie?
Ja som v Grecku uz 7 rokov a tu je to trochu citit aj ked urcite v inom smere ako v Anglicku, lebo gerci sa vytahuju svojou hrdostou na kolisku demokracie a neuznavanie monarchie, rovnakych prav pre vstkych atd. Ale citi rozdelenie na bohatych a chudobnych, vzdelanych a menej vzdelanych omnoho viacej ako u nas. A v poslednej dobe aj voci pristahovalcom nie su moc ustretovi – hlavne koli albanskemu problemu co tu je. V Anglicku skor prevlada rozdelenie ludi na tych s modrou krvou a na tych bez? mam tu v GR totiz par kamaratiek z UK a tie mi o tom dost porozpravali. Ale zaujimal by ma pohlad cudzinca na vec, teda teba. Dakujem!


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95382
22/01/2005 1:51  

Ahoj Jana, zacal by som mojim subjektivnym pozorovanim/nazorom. Myslim si, ze system z ktoreho som vzisiel bol mimoriadne dobry v produkovani velmi dobrej priemernej spolocnosti – nadpriemerne „priemernej“ (rovnako v pozitivnom, ako aj negativnom zmysle), zatial co ten system v ktorom sa vyskytujem momentalne je, podla mna (so vsetkou snahou o rovnopravnost/demokratickost/humannost), zalozeny na elitizme. Mozno prave toto je klucom k uspechu spolocnosti, aspon v takej forme v akej ju pozname teraz (chceme to?). Ale to uz je moc abstraktne. Podme radsej do roviny osobnych zazitkov. Ako som uz kdesi tu pisal, mal som moznost byvat v dome z ludmi z celeho sveta navstevujucimi moju momentalnu univerzitu. Obcas to boli singlifky, obcas pary a niekedy aj cele rodiny. Nejakych 5 bytov sherovalo spolu kuchynu, tak som mal moznost stretavat sa na dost blizkej urovni s timito ludmi. Okrem toho sa o nas staral „cleaning staff“, po nassky (naozaj) mile tety upratovacky. Pre nas (s mojou zenou) to boli tety upratovacky, vsak moja mama je „len“ obycajna robotnicka. Vela nam pomohli, mali vsak aj svoje muchy a zjednodusene pohlady na svet. Bolo mi cudne, ked mali po nas upratovat (aj ked boli za to platene), a nase fungovanie bolo z nasej iniciativy dost neformalne. Co bolo a je zvlastne, takto to fungovalo iba pri nas. Nikdy som nevidel sediet s nimi nikoho ineho cez obed na klasickej anglickej kave (zabudnite na caj) okrem nas. Nikto sa nesnazil s nimi komunikovat viac ako bolo potrebne. Okay, to je len moj pocit, ale, stravil som vela vecerov filozofovanim s roznymi ludmi, hlavne „zo zapadnej strany“ a nie raz bola spomenuta referencia (a to vobec nie v zlom, skor ako zivotny fakt) na ne v style „vsak su to len upratovacky“. A teraz, ani toto by nebolo az takym problemom (ono to problem v skutocnosti ani nie je, to len ja sa pozastavujem nad vsetkym ;o) ), zarazajuce je, ze podobne ladene myslienky som dostaval aj z druhej strany, t.j. od tych upratovaciek. Opat na vseobecnejsiu rovinu. Ta svrt kde sme byvali bola jedna s tych lepsich. Tak sme nakupovali v obchode ktory bol najblizsie, no a to bol Sainsbury’s. Kazdy nam hovoril, ze preco nakupujeme prave tam, ze je to tam drahe a, ze tam nakupuju len „posh people“. Vtedy som este namal s cim porovnat. Teraz byvame v takom priemere. Blizko je ASDA a je v stvrti kde byva zvacsa „working class“. No ake je nase prekvapenie kazdu sobotu robiac velky nakup. JE to rozdiel a este aky! Iny styl obliekania, ine maniere, „ina rec“ (toto je dalsie specifikum UK, o tom niekedy na buduce, len na margo tejto temy, najcastejsou otazkou medzi mojimi anglickymi kolegami je „sorry“, alebo „pardon“, sokujuco casto si nerozumeju, cosi co nepoznam z SK), ine ambicie, ina strava, atd. Casto mi to pripada (s troskou prehanania), ze su to priami potomkovia tych namornikov o ktorych som kedysi citaval. A naopak, ked z casu na cas skocime do nasho stareho obchodu, ten rozdiel sa neda nevidiet. Rozni ludia obyvaju rozne stvrte, je tu podla mna samovolna segregacia – aj spolocenska. Proste kazdy ma svoj svet a tie svety maju casto rozdielne definicie. Kto z Vas by siel napr. na Vianoce do pub-u ;o) Tu su kruhy kde sa to nosi. Vnutorne je tu rivalita na vsetkych moznych urovniach, podobne ako na SK, zvlastne vsak je, ze navonok UK posoby ako jeden monolit, co o Slovensku v ziadnom pripade neplati. Ako to robia? Neviem. Dufam, ze som aspon naznacil nieco z toho co mam v hlave, lebo aj po roku mam pocit, ze to je len jeden velky chaos ;o)


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95382
22/01/2005 2:01  

Len maly dodatok. Proste socializmus v ktorom som vyrastal mi vstepil iste veci, pripadne pohlady na svet, ktore ani pri najlepsej voli neviem potlacit, resp. zamietnut. O co vacsie je moje prekvapenie, ked sa niektore z tych popisov ktore nam boli tlacene do hlav na obcianskej nauke za komousov stotoznuje s tunajsou realitou, napr. materska, starostlivost o deti, skolstvo, NHS, pocit triednej prislusnosti, materializmus (co tak kostol prerobeny na fitko, alebo bytovku ;o) ) atd atd


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95382
24/01/2005 13:57  

Ahoj Brano, diky za odpoved!
Viem presne o com hovoris 🙂 Tu je to iste! Kde nakupujes, kde byvas, co mas oblecene, co citas ( nedajboze aby som sa preriekla v nejakej „lepsej spolocnosti“ ze som si precitala nejaky bulvarny zensky casopis! ) atd. Hej hej, ani ja sama neviem po tolkych rokoch kam sa zaradit – lebo nakupujem obcas aj v AlfaVita ( siet supermarketov pre „top class“), aj ked vacsinou v Carefoure, Champione atd. ( stredna vrstva, a tie su v nasej stvrti kde byvame) a obcas zajdem aj do Lidl a Dia ( co su najlacnejsie a vacsinou tam stretavam len cudzinov a najchudobnejsich domacich – vidiet podla oblecenia, spravania , rozprevania atd.) Takze asi velmi podobne tomu co si aj ty napisala. Rozdiel od Slovenska – v Tescu nakupuju vsetci! od najbohatsich po najchudobnejsich. V Atenach su napr. niektore bohate stvte tak izolovane od ostatneho sveta, ze tam vobec nezachadza mestska doprava , aby „pani“ neboli ruseni. V jednej z nich je umiestnena aj Slovenska Ambasada tak si to 100 krat rozmyslim ci a kedy tam pojdem kedze nesoferujem – do uvahy prichadza len taxik, mazel ( ale ten cez pracovny cas nemoze) alebo krasna dlha prechadzka ( ta ale stoji za to – kohat sa pohladom na krasne opevnene vilky).
Mne sa osobne zda, ze aj na Slovensku sa to uz pomaly rysuje. Aspon v BA odkial pochadzam. No ale v Anglicku je sete k tomuto vsetkemu aj ten „royalny snobizmus“ alebo ako by som to nazvala. Kamaratky anglicanky co uz roky ziju v GR mi o tom rozpravali rozne smiesne a niekedy az zalostne historky 🙂


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95382
24/01/2005 13:59  

prepac brano, ze som ta „pozenstila“ 🙂 napisala som toiz “ ako si napisalA“ teda namiesto napisal !


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95382
24/01/2005 17:26  

no, v nemecku je to podobne. manzel pracuje v dobrej pozicii, preto „by sme sa mali aspon tvarit, ze zarobene peniaze investujeme hlavne do zivotnej urovne. znamena to, znackove oblecenie, nakupy v supermarketoch a nie v diskontoch, pomocnicu v domacnosti a pod. zial, ja si na znacky nepotrpim, iba ak na firemnych podujatiach, nakupim si v lidli, koniec koncov, parkrat sa stalo, ze som tam videla manzelovych kolegov, smiesne na tom bolo, ze videli aj oni mna, a odrazu nevedeli, kam sa schovat, aby sa to neroznieslo. pomocnicu nemam ani nepotrebujem, ved je to kazdeho vec, ako si domacnost a pracu zariadi. je to len nemecka logika, ukazat, ze sa mame dobre. ale preco sa hlavne prachati nemci stazuju, to neviem. inac, zaujimave bolo, ze ked som este robila au-pair, rodina bola na tom financne velmi dobre a nemohla dovolit, aby ich aupairka chodila vo volnom case v neznackovom obleceni. preto na kazde narodeniny, vianoce, sviatky a ked mali dobru naladu mi nakupili znackove oblecenie, hoci to moje bolo inac v poriadku, len tie stitky.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95382
10/02/2005 15:13  

No kam s casom,ked pomocnica upratuje nasu domacnost?No predsa tam,kam kazdy dobre situovany obcan,nielen stau,ale kdekolvek na svet) charitativna pomoc tym,co sa nemaju dobre a tak vidiet aspon u nas v taliansku manzelky vysokopostavenych muzov rozdavat jedlo bezdomovcom,pomahat v nemocnici aspon trikrat do tyzdna ..je to o vychove a nielen o peniazoch,ale k tomu je clovek vedeni od malicka…nejde o to,ci si poradis aj bez pomocnice,niekedy je to o tom,ze ponuknes maly zarobok nejakej osobe,co peniaze potrebuje a ty v tom case mozes zase pomoct inym a v kruhoch ludi pozncenych dobrou vychovou je to len dobra reklama pre aktivity a hlavne pre buducnost vlastnych potomkov…moj nazor,ale nikomu ho nevnucujem,aby sa na mna osopil-o)))


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95382
10/02/2005 16:03  

evi, mas pravdu, pomahat tym co sa tak dobre nemaju. ja varim dvakrat do tyzdna pre opustenych dochodcov obedy, zaciatkom leta sa s manzelom chystame na misiu do ruska, do deckeho domova. ja chcem iby odoknut, ze tu v nemecku, vela manzeliek tych vysokopostavench muzov, alebo dobre zarabajucich, to nerobi, kvoli tomu, ze by im to robilo radost, alebo, ze by to naozaj chceli, poniektorym ide iby o dobre meno.


ReagovaťCitovať
 Exilák bez mena
Zaregistroval sa v roku 2009
Príspevky: 95382
11/02/2005 14:31  

jani,aj ked je to v niektorom pripdae reklama,aspon z toho maju uzitok,ti,co to naozaj potrebuju a nie nejaka reklamna agentura;nikdy som nebola,nepoznam nikoho,kto by siel do ruska,ako sa chystas ty s manzelom,zaujimalo by ma,ako to funguje a ako sa tam da dostat,ja som mala niekolko rokov kazde leto deti napriklad z cernobylu a potom zo sarajeva,ale nikdy som nebol v zahranici,ta myslienka by stala za uvahu,napis nieco viac o tej iniciative,prosim…zdravim ta a inak-paci sa mi,ako a co pises


ReagovaťCitovať
Zobraziť všetky príspevky v kategórii Život v zahraničí
Stránka 1 / 77 Nasledujúca
  
Spracovávám

Nie si prihlásený! Prihlásiť sa alebo sa Registrovať.