Perom exiláka
· Absurdné feérie
· O jednom klobúku
· Jeden zlatý vlások by sa nenašiel?
Život v exile
· Voľby do NR SR - 12. júna 2010
· Ako sa rodil New York...
· Štúdium v Írsku
Háberove glosy
· Aj spory majú svoje stromy
· Na streche (sveta)
· Bošák v televízii
Komunita exilákov
· Manželstvo s cudzincom
· Veríte na mágiu?
· Hľadáte prácu v zahraničí?
· Ako poznajú Slovensko v cudzine?
· Špeciality neslovenskej kuchyne
Spravodajstvo

Alebo čo je dobré vedieť ešte pred nákupom vajec

Ak žijete v Európskej únii tak máte možnost si, z etických či iných dôvodov, vyberať vajcia nielen podľa ceny ale aj krajiny pôvodu a podmienok chovu. Dokonca vajcia z chovu kde nosnice prežijú svoj život takmer bez pohybu natlačené v klietkach od roku 2012 už v našich obchodoch nenájdete.*

Čínsky spotrebiteľ má pri nákupe úplne iné problémy. Jednak si bežne môže vybrať okrem slepačích i dalšie druhy vajec. (U nás sú myslím napríklad kačacie považované za oveľa rizikovejsie pre nákazu salmonelózou takže ich na trhu veľmi nenájdete.)

No pritom sa Číňanovi môže stať, že namiesto normálnych vajec kúpi ich napodobeninu. Na pohľad to nie je ľahké rozoznať.

Falošné a pravé vajce

Akurát niekedy sa v kuchyni pri smažení objaví vôňa chémie. Alebo ak pripravené natvrdo náhodou spadnú na zem začnú skákať ako pingpongové loptičky.

Počas rokov sa vyvinuli viaceré technológie výroby.
Pri niektorých sa používajú prírodné suroviny ako želatína či kukurica, pri ďalších sa pre kvalitnejší dojem dopĺňajú menej zdravými chemikáliami.

Druhé delenie je podľa toho či sa ako prvé vytvára „žĺtko“, obalí sa „bielkom“ a naňho vyformuje škrupina (napríklad zo sadry a vosku) alebo sa škrupinou začína a do nej sa vstrekne „bielko“ a „žĺtko“.
Pri druhom postupe môže byť vnútro zmiešané viac ako je bežné, prípadne nedbanlivosťou vzniknú nepodarky bez žĺtka. Všeobecným nedostatkom býva vyplnenie celej škrupiny bez ponechania tradičnej bubliny.

Pre výrobu je výhodné ak vajcia predáva už uvarené natvrdo, v Číne bez škrupiny zabalené do fólie.

Pri kúpe surového vajca by zákazník mal skúsiť rozlíšiť či ide o pravé alebo napodobeninu ich vôňou (už ste ovoniavali vajcia v obchode?). Treba však počítať s tým, že falošné bývajú zamiešané medzi pravé.

Pokrok sa nezastaví a mnohí spotrebitelia roky neprídu na podvod.

No nielen s vajciami môžu byť problémy.
Ako príklad uvediem prípad čínskeho dievčatka, ktorému sa pred niekoľkými mesiacmi začal predčasne vyvíjať hrudník. Lekár odporučil prestať konzumovať kuracinu z veľkochovu, podozrivú z vysokého obsahu hormónov. Rodičia poslúchli, rast sa zastavil, dokonca sa prsník čiastočne vrátil do normálneho stavu.

Podľa posledných správ sa čínske dievčatá dožívajú puberty iba o málo viac ako 9 ročné, čo je o 3,3 roka rýchlejšie ako pred tridsiatimi rokmi. Profesor Du Minlian, podpredseda Čínskej pediatrickej asociácie, tvrdí, že je to vďaka lepšej strave, zvýšenému príjmu sexuálnych hormónov zo stravy a liekov, a chemickému znečisteniu, ktoré má účinky podobné hormónom.

Autor: Tibor Blažko

* 1. 1. 2012 Trik „obohatenia“

Kvôli spamu je diskusia uzavretá. Príspevky posielajte cez tblazko@gmail.com.



Príspevky:

Od: alex.botev [návštevník], 27.12.2009
to je uchylne, ze falosne vajicka. oni chutia ako "tradicne"? :)

Komentáre sú pre tento príspevok uzavreté.


Zobrazené: 11739x

:: Ďalšia strana >>

Copyright © 2006 Branislav J. Švač, www.exil.sk · All rights reserved.